Vyhoďte nás z EU, žádá po Bruselu Walesa

Lech Walesa se nebojí jít do boje.

Lech Walesa se nebojí jít do boje. Zdroj: ČTK

Lech Walesa
Lech Wałęsa chce Rusko "naučit" demokracii.
Lídr PiS Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczyński
Dvojče prezidenta Lecha Kaczyńského, který tragicky zahynul loni v dubnu u Smolensku, Jaroslaw je pohoršený ruskou závěrečnou vyšetřovací zprávou.
7
Fotogalerie

Bývalý polský prezident Lech Walesa kritizuje současnou vládu. Přeje si referendum a předčasné volby.

Polsko už čtvrtý den zažívá protivládní demonstrace. Na stranu opozice se postavil i bývalý prezident a protikomunistický aktivista Lech Walesa, který Jaroslawa Kaczyńského dlouhodobě kritizuje.  „Kaczynski porušuje principy demokracie a ústavy, porušuje pravidla dělby moci. Je nebezpečný a nezodpovědný,“ vyjádřil se na adresu svého rivala pro server Politico.

Walesa podporuje myšlenku referenda a předčasných voleb, které by vládu Práva a spravedlnosti ukončily. Ve sporu Polska a Evropské komise podporuje evropskou instituci. „Nerad mluvím o Polsku špatně, ale nemám na výběr. Pokud jste v klubu, do kterého nepatříte, musí vás z něj vyhodit. Ztráta práva hlasování (v EU) je málo, musí nás vyhodit,“ dodává.

Walesa a bratři Kaczyńští v době komunistického režimu vzájemně spolupracovali. Oba byli jeho poradci v době, kdy působil v čele nezávislého odborového svazu Solidarita. V době jeho prezidentského mandátu se jejich cesty rozešly, od té doby se navzájem kritizují a pořádají proti sobě protesty.

Otázkou je, jaký vliv bývalý prezident ještě v Polsku má. Při pokusu o opětovné zvolení do prezidentského úřadu v roce 2000 získal jen jedno procento. Nepomohlo mu ani loňské obvinění ze spolupráce s komunistickou tajnou bezpečností.

Polskou politickou scénu v poledních dnech paralyzují protivládní protesty. Konflikt vlády a opozice vznikl po návrhu na omezení počtu novinářů v budově Sejmu při jeho zasedáních. Nově by měla jednání přenášet jen pětice vybraných televizních stanic, počet novinářů z jedné redakce by měl být omezen na dva.