Stovky demonstrantů zablokovaly východy z polského parlamentu

Protest proti návrhu polské vlády

Protest proti návrhu polské vlády Zdroj: reuters

Protest proti návrhu polské vlády
Protest proti návrhu polské vlády
Protest proti návrhu polské vlády
Protest proti návrhu polské vlády
Protest proti návrhu polské vlády
8
Fotogalerie

Několik stovek příznivců opozice zablokovalo v noci na dnešek všechny východy z budovy polského parlamentu ve Varšavě, v níž se v tu dobu nacházeli kromě premiérky Beaty Szydlové a předsedy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského podle agentury AFP také více než dvě stovky poslanců. Szydlové i Kaczyńskému už se podařilo budovu opustit, informoval list Gazeta Wyborcza. Policie demonstranty vyzvala, aby se rozešli, a pohrozila použitím násilí.

Szydlová, Kaczyński a několik dalších vysoce postavených politiků PiS za asistence policie opustili ve vozech budovu parlamentu kolem třetí hodiny ranní. Řada poslanců se ale rozhodla strávit noc uvnitř budovy zákonodárného sboru. Někteří z nich se krátce po začátku blokády pokusili budovu neúspěšně opustit.

V okolí parlamentu je stále několik stovek policistů, kteří už demonstraci prohlásili za nezákonnou a nařídili lidem, aby se rozešli. Mluvčí policie na twitteru popřel informace, že by příslušníci použili k rozehnání davu slzný plyn.

"Ústava", "svobodná média" nebo "nevyjdete do Vánoc" skandoval dav protestujících v noci u parlamentu. Připojilo se k němu i několik poslanců opoziční Občanské platformy (PO).

Už v pátek večer před budovou parlamentu demonstrovalo několik tisíc lidí, kteří vyslyšeli volání Výboru na obranu demokracie (KOD). Protest byl namířený proti návrhu, který má novinářům omezit vstup do Sejmu. Zablokovat východy z budovy parlamentu se ale protestující rozhodli poté, co vládní poslanci podle nich v rozporu se zákonem schválili státní rozpočet na příští rok.

Asi tři desítky poslanců opozice totiž v pátek blokovaly zasedací místnost, a maršálek Sejmu Marek Kuchciński tak hlasování o nejdůležitějším zákonu roku přesunul mimo hlavní zasedací místnost. Stalo se tak poprvé od roku 1989, upozornila agentura Reuters. Do místnosti, kde hlasování proběhlo, se údajně nedostali někteří opoziční poslanci.

"'Zasedání' bylo nelegální. Tečka. Tohle je ústavní krize," uvedl na sociální síti předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna.