Výsledky Tesly zklamaly. Musk by měl snížit své cíle, radí analytici

Nová továrna Tesly v německém Grünheide

Nová továrna Tesly v německém Grünheide Zdroj: Reuters

Elon Musk loni prodal akcie Tesly za desítky miliard dolarů.
2
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla má za sebou velice bouřlivý rok. Dokládají to i jeho čerstvě zveřejněné prodejní výsledky za čtvrté čtvrtletí. Ty navzdory ohromujícím číslům zůstaly za očekáváním analytiků. Automobilka také loni zaznamenala rekordní propad hodnoty svých akcií a jejímu šéfovi Elonu Muskovi je vyčítáno, že věnuje až příliš mnoho času své další společnosti – Twitteru.

Tesla doručila zákazníkům v posledních třech měsících rekordních 405 278 vozidel. To je však pořád o patnáct tisíc méně, než kolik předpovídali ekonomové. Za celý rok 2022 společnost dodala 1,31 milionu elektromobilů, což je meziroční nárůst o čtyřicet procent. Muskova firma ovšem investorům slibovala padesátiprocentní růst.

Automobilce se tak nepodařilo splnit ambiciózní cíle, přestože loni zprovoznila dvě nové továrny – jednu poblíž Berlína a druhou v texaském Austinu. V závěru roku se také snažila navýšit počet prodaných aut velkými slevami na svých dvou hlavních trzích, tedy ve Spojených státech a v Číně.

„Jsme přesvědčeni, že Tesla čelí závažnému problému s poptávkou,“ uvedl analytik makléřské společnosti Bernstein Toni Sacconaghi pro agenturu Bloomberg. „Věříme, že Tesla musí buď snížit své růstové cíle a vyrábět méně vozidel, nebo vytrvat a opět navýšit ceny, což bude tlačit na růst marží,“ dodal Sacconaghi.

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
ELON MUSK • Videohub

„Automobilka má stále problémy s logistikou. Rozdíl mezi množstvím vyrobených a dodaných vozů se od posledního čtvrtletí zvětšil,“ přidává se Gene Munster z investiční společnosti Loup Ventures. 

Teslu loni trápila také katastrofální výkonnost na burze. Cenné papíry automobilky oslabily za uplynulých dvanáct měsíců přibližně o sedmdesát procent na 123,18 dolaru za akcii. Vedly si vůbec nejhůře ze všech obřích technologických společností v USA, jako je Apple nebo Amazon, jejichž akcie rovněž zaznamenaly významné ztráty. Musk se dokonce před několika dny stal kvůli masivnímu výprodeji akcií Tesly prvním člověkem v historii, jenž zchudl o 200 miliard dolarů, více než čtyři a půl bilionu korun.

Šéf automobilky viní z propadu hodnoty cenných papírů americkou centrální banku Fed, která bojuje proti současné vysoké inflaci zvyšováním úrokových sazeb. „Nutí tak lidi, aby čím dál tím více přesouvali své peníze z akcií do hotovosti, což způsobuje, že cenné papíry zlevňují,“ prohlásil Musk při prosincové debatě s akcionáři.

Škoda Slavia: Nový sedan pro indický trh

Video placeholde
Škoda Slavia: Nový sedan pro indický trh • Videohub

Nutno však doplnit, že za burzovní pokles Tesly může i samotný Musk, protože během minulého roku prodal akcie automobilky za desítky miliard dolarů, aby měl prostředky na nákup sociální sítě Twitter. Skutečnost, že známý miliardář v poslední době věnoval většinu svého času a energie Twitteru, je podle analytiků dalším důvodem, proč se investoři ve velkém zbavují cenných papírů Tesly. 

Amerického výrobce elektromobilů zjevně nečeká bezstarostné období ani v roce 2023. Automobilový průmysl nadále trápí nedostatek čipů či další vlna koronavirové nákazy v Číně.

Tesla zároveň dostala tento týden pokutu ve výši 2,85 miliardy wonů, zhruba 51 milionů korun od regulátorů v Jižní Koreji. Automobilka podle nich neinformovala zákazníky o tom, že dojezdová vzdálenost elektrických vozidel se za chladného počasí výrazně zkracuje. Tesla se zatím k této kauze nevyjádřila.