Washington začal útočit na Asadovy vojenské základny

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Bašár Asad
Starší záběry bojů v Sýrii
Starší záběry bojů v Sýrii
Starší záběry bojů v Sýrii
Starší záběry bojů v Sýrii
43
Fotogalerie

Spojené státy v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie. Cílený útok nařídil prezident Donald Trump, který v projevu vyzval k ukončení krveprolití v blízkovýchodní zemi. Syrská státní televize útok potvrdila a označila jej za "americkou agresi". Vyžádal si podle ní ztráty na životech.

Spojené státy vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle různých zdrojů jich bylo 50 až 60.

Prezident Trump v proslovu z floridské rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil. Podle něj byl ze základny vedený chemický útok na Chán Šajchún. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii".

Podle Trumpa byl útok provedený v "životním národním bezpečnostním zájmu" Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku na zabíjení nevinných civilistů, podle něj není pochyb.

Spojené státy podle Pentagonu o chystaném útoku informovaly i Rusko. Zástupce velvyslance při OSN Vladimir Safronkov krátce před oznámením o ostřelování základny varoval před "negativními následky" vojenské intervence Spojených států v Sýrii. Pentagon uvedl, že při útoku necílil na ty části základny, o kterých se domnívá, že jsou na nich přítomny ruské síly.

Na základně americké střely podle ministerstva obrany zasáhly několik cílů. Byly mezi nimi údajně startovací dráhy, čerpací stanice i letadla.

Syrská státní televize americký útok na svou základnu potvrdila. Označila jej za "americkou agresi". Ostřelování základny si podle stanice, kterou ovládá režim prezidenta Bašára Asada, vyžádal oběti. Jejich počet ani žádné další detaily televize neuvedla.

Podívejte se, jak začal americký úder proti Sýrii:

Video placeholde

Odpalování raket Tomahawk • reuters

Spojené státy obvinily režim prezidenta Asada, že v úterý zabil desítky lidí použitím chemické látky, zřejmě sarinu.

Prezident Trump už ve čtvrtek označil syrského prezidenta za muže odpovědného za běh věcí v Sýrii a uvedl, že "by se něco mělo udělat". Ministr zahraničí Rex Tillerson zároveň v souvislosti s vývojem v Sýrii přislíbil přiměřenou odpověď.

Syrská opozice americký útok na základnu v Sýrii uvítala

Syrská opozice dnes uvítala útok americké armády na leteckou základnu na západě Sýrie. Mluvčí Syrské národní koalice, která sídlí v Istanbulu, Ahmad Ramadán zároveň vyzval, aby ostřelování pozic syrské armády věrné prezidentovi Bašárovi Asadovi pokračovalo až do doby, kdy bude zničena schopnost Damašku útočit na své odpůrce.

"Doufáme, že budou útoky pokračovat," uvedl Ramadán. Americký útok je podle něj "důležitou reakcí". "Měl by to být začátek toho, jak (syrskému) režimu říci, že nemůže zůstat bez trestu," dodal mluvčí opoziční Syrské národní koalice.

Guvernér provincie Homs, v níž zasažená základna syrské armády leží, dnes uvedl, že americké údery slouží cílům "ozbrojených teroristických skupin" a Islámskému státu a v dlouhodobém horizontu i zájmům Izraele. "Syrské vedení a syrská politika se nezmění," řekl Talál Barazí. Guvernér se nicméně nedomnívá, že se ze strany USA jednalo dnes o poslední cílený útok na zařízení syrské armády.