Wizz Air kupuje sto nových letadel. Rusko a Bělorusko vytvoří jednotný energetický trh

Putin a Lukašenko se ve čtvrtek dohodli na vytvoření jednotného finančního a energetického trhu mezi Ruskem a Běloruskem.

Putin a Lukašenko se ve čtvrtek dohodli na vytvoření jednotného finančního a energetického trhu mezi Ruskem a Běloruskem. Zdroj: e15.cz

Maďarské aerolinky Wizz Air projevily zájem o převzetí britského easyJetu. Ten jejich nabídku odmítl. Wizz Air také jedná s Airbusem o nákupu stovky nových letadel.
Americké společnosti, které mají více než 100 zaměstnanců, musí svým pracovníkům nařídit povinné očkování. V opačném případě je opět čeká pravidelné testování. Rozhodl o tom prezident USA Joe Biden (na snímku).
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Moskva a Minsk pokračují ve sbližování

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko se během svého včerejšího setkání v Moskvě domluvili na 28 programech integrace obou zemí. Vytvoří například jednotné finanční a energetické trhy. Minsk tak získá přístup k ruské ropě, plynu a k elektřině. Státy chtějí spolupracovat také v oblasti obrany, dopravy, v průmyslové a zemědělské politice. Podle Lukašenka budou mít ruské a běloruské podniky při společných projektech rovná práva. Dokument o sjednocení trhu se zemním plynem má být podepsán už v prosinci roku 2023. Putin zcela nevyloučil ani možnost vytvoření společného parlamentu. Zatím však o této věci s Lukašenkem nejednal.   

Biden chce po velkých firmách povinné očkování

Americký prezident Joe Biden představil své nové plány na boj s pandemií koronaviru. Na jeho základě mají všechny americké společnosti s více než sto zaměstnanci vyžadovat od svých pracovníků buď povinné očkování, nebo pravidelné týdenní testy na covid-19. Opatření se týká asi osmdesáti milionů Američanů. Dále se musejí povinně očkovat někteří zaměstnanci federální vlády a také pracovníci zdravotnických zařízení, kteří využívají státní systém zdravotního zabezpečení Medicare a Medicaid. Biden zároveň ostře zkritizoval občany, kteří vakcíny proti koronaviru odmítají. „Neočkovaná menšina může způsobit spoustu škody a také ji způsobuje,“ řekl prezident.   

Z trhů a burz 

Americké akcie zlevnily, evropské uzavřely smíšeně

Akciové indexy v USA ve čtvrtek oslabily. S&P 500 se snížil o 0,46 procenta. Dow klesl o 0,43 procenta a Nasdaq odepsal 0,25 procenta. Dolů je táhly především cenné papíry technologických firem Amazonu, Applu či Microsoftu. Evropské burzy se na směru neshodly. Investoři reagovali především na vyjádření Evropské centrální banky. Ta sice včera potvrdila, že ponechá svou měnovou politiku beze změny, zpomalí však nákupy dluhopisů, kterými se snaží podporovat ekonomický růst eurozóny. Celoevropský index STOXX Europe 600 odevzdal 0,06 procenta. Britský FTSE 100 se propadl o 1,01 procenta. Německý DAX nicméně uzavřel v zisku 0,08 procenta a francouzský CAC 40 zpevnil o 0,24 procenta.   

Wizz Air rozšiřuje flotilu

Maďarské nízkonákladové aerolinky Wizz Air jednají s výrobcem letadel Airbus o nákupu nejméně stovky nových letadel, píše agentura Reuters. Samotné společnosti se k chystané obchodní transakci nevyjádřily. Podle Reuters však rozhovory probíhají už několik měsíců. Informace o nich se ovšem dostala na veřejnost teprve nyní. Wizz Air také údajně projevil zájem o převzetí britského easyJetu. Konkurent však jeho nabídku odmítl a místo toho hodlá získat od svých akcionářů 1,2 miliardy liber (36 miliard korun) k posílení své pozice na evropském trhu. Akcie Wizz Airu, s nimiž se obchoduje na londýnské burze, ve čtvrtek zlevnily o 1,25 procenta na 49,13 libry.      

Tweet dne

„Francie nebude akceptovat žádné kroky, které jsou v rozporu s mořským právem, a nenechá se finančně vydírat. Velká Británie musí dodržet své závazky.“

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin reaguje na nedávné prohlášení britské vlády. Ta oznámila, že plánuje posílat lodě s nelegálními migranty, které zachytí v Lamanšském průlivu, zpátky do Evropy. Darmanin a britská ministryně vnitra Priti Patelová o tom ve středu jednali v Londýně na schůzce politiků ze skupiny G7.   

Stane se dnes

  • Z afghánského Kábulu má odletět další skupina Američanů poté, co radikální hnutí Tálibán ve čtvrtek umožnilo pokračování evakuace cizinců
  • Dánsko ode dneška ruší veškerá opatření proti šíření koronaviru.
  • V Paříži se koná pohřeb slavného francouzského herce Jeana-Paula Belmonda, který zemřel v pondělí ve věku 88 let.
  • Bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) si na stranickém sjezdu zvolí nového předsedu. Očekává se, že funkci obhájí dosavadní šéf strany Markus Söder.
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého jednání o měnové politice.