Young versus Rogan: Spotify podnikne kroky proti dezinformacím o covidu

Zakladatel Spotify a miliardář Daniel Ek

Zakladatel Spotify a miliardář Daniel Ek Zdroj: profimedia.cz

Americký hudebník Neil Young dal Spotify na vybranou: Buď bude na streamovací platformě jeho tvorba, anebo podcast Joe Rogana.
2
Fotogalerie

Švédská streamovací služba Spotify se v neděli rozhodla šířit osvětu týkající se covidu poté, co musela řešit názorový střet dvou svých protagonistů. Folkrockový písničkář Neil Young začal platformu bojkotovat kvůli tomu, že moderátor Joe Rogan dává v podcastu prostor „šiřitelům dezinformací“, čímž je podle Younga zodpovědný za zbytečné oběti. 

Nově bude Spotify podle generálního ředitele Daniela Eka k podcastům o covidu přidávat odkazy, jež uživatele navedou k faktickým a vědecky podloženým informacím.

„Na základě zpětné vazby, které se nám v posledních několika týdnech dostalo, je mi jasné, že máme povinnost udělat více pro zajištění vyváženosti a přístupu k široce přijímaným informacím od lékařské a vědecké komunity,“ uvedl Ek v prohlášení. „Tato nová snaha bojovat proti dezinformacím bude spuštěna v nadcházejících dnech v zemích po celém světě,“ doplnil s tím, že to podle něj bude poprvé, co velká streamovací služba začne poskytovat doplňující informace o nemoci.

Společnost Spotify zároveň v neděli na svém webu poprvé zveřejnila „pravidla platformy“, v nichž popisuje nepřijatelný obsah. V pokynech se mimo jiné píše, že by na Spotify neměl být zveřejňován obsah, který „propaguje nepravdivé nebo nebezpečné a klamavé lékařské informace, jež mohou způsobit újmu off-line nebo přímo ohrožují veřejné zdraví“. 

Young a pár dalších tvůrců, kteří se k bojkotu připojili, tak Spotify částečně donutili k vyšší transparentnosti v otázce dezinformací. Se současnou praxí totiž nejsou spokojeni ani zaměstnanci Spotify, jak upozorňuje server The Verge. 

Americkému webu se podařilo získat interní komunikaci, podle které se nespokojené pracovníky Spotify snažila uklidnit šéfka komunikace Dustee Jenkins. „Aplikujeme naše pravidla konzistentně a objektivně. Nejsme ovlivněni mediální tlakem ani výzvami od jedinců nebo externích partnerů. To ovšem neznamená, že já osobně s takovým obsahem souhlasím. Nicméně věřím našim pravidlům,“ napsala Jenkins zaměstnancům. Vedení Spotify uvedlo, že kontroluje veškeré díly podcastu Joe Rogana a nikdy nenaplnily podmínky pro smazání z platformy pro porušení pravidel.

Samotný moderátor Joe Rogan se ve svém prohlášení vyjádřil smířlivě. „Chci poděkovat Spotify za to, že mě v této době tolik podpořilo, a je mi moc líto, že se jim to musí dít,“ řekl Rogan. Nadále přitom bude zvát hosty, kteří jsou podle něj zajímaví a mají odlišný úhel pohledu. „Baví mě hledat pravdu a chci vést zajímavé rozhovory s lidmi, kteří zastávají odlišné názory. Nemám zájem bavit se s lidmi, kteří mají jen jeden pohled,“ vysvětlil Rogan.

Moderátor je dosud největší akvizicí švédské společnosti, která s ním přede dvěma lety podepsala smlouvu v hodnotě sto milionů dolarů, jež jí zajišťuje exkluzivitu Roganových pořadů. Od začátku tak bylo pravděpodobné, že volba mezi Neilem Youngem a populárním podcasterem skončí odchodem kanadského hudebníka z platformy.

Spotify se v posledním roce potýká s trvale klesající hodnotou akcií, nicméně bojkot Younga a jeho kolegů společnost zřejmě moc nepoškodil. „Rozhodně bych to nevnímal jako nejzásadnější faktor, který sráží akcie dolů. Umělci z platformy ještě hromadně neodcházejí. Hlavním důvodem poklesu kurzu je spíše jestřábí obrat Fedu a doprovodný růst reálných dluhopisových výnosů,“ myslí si ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Od začátku bojkotu Neila Younga akcie oslabily o více než sedm procent. 

Švédská společnost má podle odborníka hlubší potíže. „Celý sektor se po fázi euforického růstu, který trval do jarních měsíců loňského roku, ocitl v nemilosti investorů. Ti najednou začali pochybovat o životaschopnosti byznysu těchto mladých inovativních firem,“ popisuje Pfeiler.

„Propad od počátku letošního roku souvisí s mohutným nárůstem reálných dluhopisových výnosů. V jejich světle burziáni rotují od akcií ztrátových technologických firem do stabilních společností, které již nyní generují zajímavé zisky,“ dodává.