Investor TPG míří na burzu, oceněn může být více než devíti miliardami dolarů

Wall Street

Wall Street Zdroj: Reuters

Wall Street
2
Fotogalerie

Americká investiční společnost TPG by v rámci primární veřejné nabídky akcií ve Spojených státech mohla být oceněna až na 9,3 miliardy dolarů (204,3 miliardy korun). TPG je jedním z posledních velkých hráčů v odvětví, který usiluje o vstup na burzu. S touto možností už si přitom pohrává několik let, uvedla agentura Reuters.

TPG je investorem firem Airbnb, Uber Technologies či Spotify. Společnost oznámila, že hodlá prodat asi 28,3 milionu akcií v ceně od 28 do 31 dolarů za kus. Při horním konci rozpětí by z prodeje získala zhruba 877,6 milionu dolarů. Stávající investoři plánují prodat zhruba 5,59 milionu akcií, výnos z jejich prodeje však nepůjde firmě.

TPG se rozhodla pro vstup na burzu několik let poté, co své akcie uvedli na trh konkurenti jako Apollo Global Management, KKR & Co. a Blackstone. Firmu v roce 1992 založili pod názvem Texas Pacific Group David Bonderman a Jim Coulter, první investici podnik uskutečnil v roce 1993 do tehdy zkrachovalé společnosti Continental Airlines. Nyní spravuje aktiva zhruba za 109 miliard dolarů, která jsou rozdělena mezi společnosti v různých odvětvích, od maloobchodu po zdravotnictví.

Rozhodnutí firmy vstoupit na burzu přichází v době rekordního nárůstu primárních nabídek akcií i fúzí a akvizic, které pomohly k prudkému růstu akcií konkurenčních firem. Tento rozkvět pomohl firmě i ke zvýšení zisku. Za devět měsíců loňského roku se čistý zisk zvýšil více než pětinásobně na 1,7 miliardy dolarů. Výnosy vzrostly na 3,89 miliardy dolarů z 564,4 milionu dolarů ve stejném období předloni.

Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách

Video placeholde
• Videohub