Záchrana eura může stát dva biliony

Německo a Francie se dohodly na navýšení fondu finanční stability (EFSF), který má hasit dluhovou krizi a její vlny do poloviny roku 2013. Tři dny před nedělním summitem členských států Evropské unie o tom informoval britský deník Guardian.

„Vlády obou vedoucích mocností se dohodly, že se kapacita EFSF zvětší na dva biliony eur, což je více než čtyřnásobek současného stavu,“ napsal Guardian. Momentální výše záchranného štítu, zřízeného kvůli rozpočtovým potížím Irska, Portugalska a jiných možných pacientů včetně Řecka, činí 440 miliard eur – tuto hodnotu představují záruky a hotovost členů eurozóny. Zbytek do 750 miliard eur je vkladem Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu.

Německá vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) tuto zprávu dementovala, koaliční svobodní (FDP) vyjádřili naopak podle listu Handelsblatt s tímto postupem souhlas.

Zmatek dovršil spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU), který vládní zákonodárce ubezpečil, že strop bude jeden bilion. S touto novinkou přispěchaly noviny Financial Times Deutschland. „Příspěvek Německa, které se má podílet na fondu 211 miliardami eur, se nezvýší,“ prohlásil prý Schäuble před několika liberály.

Vysvětlení nabízí Handelsblatt. Páka, s jejíž pomocí se má navršení odehrát, by mohla spočívat v částečném zajištění emisí státních dluhopisů problémových států euroklubu. „Podle tohoto konceptu bude fond garantovat proti ztrátám 20 až 30 procent upsaného objemu nových obligací,“ tvrdí Handelsblatt.

V praxi by to mohlo vypadat následovně: fond finanční stability by nasazením 100 miliard eur zajistil financování 300 a 500 miliard eur třeba pro potřeby Španělska či Itálie. Ručil by však pouze za 20 miliard, zbytek rizika by nesli investoři do čerstvých bondů. „Takto může s nižší pomocí eurozemí výrazně stoupnout celková poskytnutá částka,“ dodává deník Die Welt.

Němečtí zákonodárci se budou zabývat detaily navýšení fondu dnes. V pátek vystoupí kancléřka Angela Merkelová s vládním prohlášením k Evropskému fondu finanční stability a programu summitu.