Zakažte hotovost a dostanete 10 tisíc dolarů na dřevo, vzkázala VISA malým americkým krámkům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Visa
Stánek Visa v Barceloně
platební karty, banky
platební karty, banky
Platební karta
6
Fotogalerie

V rámci plánu, jak přimět Američany platit kartami a nikoliv bankovkami, nabídla společnost Visa malým obchodům a restauracím, že jim přispěje na modernizaci platební technologie částkou 10 tisíc dolarů (230 tisíc korun). 

Podmínkou je, že přestanou přijímat hotovost, informuje list The Wall Street Journal. Visa uvedla, že poskytne uvedenou částku na pokrytí nákladů na modernizaci platební technologie a marketing té restauraci nebo obchodu s potravinami, který přislíbí, že "nastoupí bezhotovostní cestu". Nabídka platí pro 50 subjektů. Přihlášky začne vydavatel platebních karet přijímat v srpnu, e-shopy jsou z nabídky vyloučeny.

Zákazníci v těchto zařízeních budou za zboží a služby platit výhradně debetními a kreditními kartami anebo mobilními telefony.

Hotovost Visa už dlouho označuje za jednoho z největších konkurentů, kterého je třeba vytlačit z trhu. Jak uvedl šéf firmy Al Kelly, konverze šeků a hotovosti na digitální a elektronické platby je pro růst společnosti "prostředkem číslo jedna".

V loňském roce se firma podílela 59 procenty na všech karetních transakcích v USA. Podíl rivalu Mastercard činil 25 procent. Platby hotovostí nicméně stále v USA s přehledem vedou. Podle posledních údajů centrální banky (Fed) z roku 2015 peníze figurovaly v 32 procentech všech spotřebitelských transakcí, zatímco na debetní karty připadlo 27 a na kreditní karty 21 procent.