Zelenskyj žádá stažení ruských vojsk na předválečnou linii, Tesla v Šanghaji stojí

Tesla v Šanghaji stojí.

Tesla v Šanghaji stojí. Zdroj: Profimedia, E15

Továrna automobilky Tesla v Šanghaji stojí.
Továrna automobilky Tesla v Šanghaji stojí.
Pokračující boje na Ukrajině.
Neustále ostřelovaný Mariupol upadá do beznaděje, ulice jsou plné mrtvol.
Neustále ostřelovaný Mariupol upadá do beznaděje, ulice jsou plné mrtvol.
9
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Zelenskyj vyzývá Rusko, aby se vrátilo na předválečné pozice

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzývá Rusko, aby stáhlo své vojáky na pozice, které drželi před 24. únorem, a zahájilo dialog o otázce Donbasu. „Minimalizovat počet obětí, zkrátit dobu trvání této války. Dostat ruské jednotky na kompromisní území – a to bylo to, co bylo do 24. února, do útoku. Ať se to tak vrátí,“ odpověděl Ukrajinske pravdě na dotaz, jak si představuje vítězství.

„Chápu, že není možné donutit Rusko k úplnému osvobození území, to by vedlo ke třetí světové válce. Vše dokonale chápu a uvědomuji si. Proto říkám: tohle je kompromis. Vraťte se tam, kde to všechno začalo, a tam se pokusíme vyřešit problém Donbasu, obtížný problém Donbasu,“ dodal. Je tak zřejmé, že prezident nechce sousední zemi předat území, jež by útočníkům umožnilo pozemní přístup ke Krymu.

Zelenskyj podle BBC také zopakoval, že je ochotný diskutovat o neutralitě své země, žádá však účinné bezpečnostní záruky. Americký prezident Joe Biden v neděli popřel, že by předtím v Polsku vyzýval ke změně režimu v Rusku.

Ruské síly opět ostřelovaly i města na západě Ukrajiny

Rusové v neděli ostřelovali raketami několik ukrajinských měst, včetně Lucku na západě země. Byl tam zasažen sklad pohonných hmot. Starosta města Ihor Poliščuk vyzval spoluobčany, ať nezveřejňují žádné snímky a videa z místa explozí, aby si ruská strana nemohla udělat představu o přesnosti zásahů.

V sobotu ruské střely zasáhly sklad paliv u Lvova. Poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko varoval, že Rusko začalo ničit nejen ukrajinské sklady pohonných hmot, ale i sklady potravin.

Oscara získal film V rytmu srdce

Oscara za nejlepší film vyhrál snímek V rytmu srdce, který porazil drama Síla psa a proměnil všechny tři nominace, s nimiž vstupoval do soubojů o zlaté sošky. Hlavní cenu americké filmové akademie tak poprvé vyhrál snímek produkovaný streamovací společností – V rytmu srdce pochází z dílny Apple TV+.

Jane Campionová dostala za Sílu psa Oscara za nejlepší režii. Stala se tak teprve třetí ženou, která získala nejvyšší hollywoodské ocenění za režii, a to jen rok poté, co si zlatou sošku v této kategorii odnesla Chloé Zhaoová za snímek Země nomádů. Will Smith obdržel cenu za výkon v hlavní roli ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek. Jessica Chastainová se stala nejlepší herečkou v hlavní roli za film The Eyes of Tammy Faye.

Z trhů a burz

Ceny ropy klesají kvůli čínskému koronaviru

Ceny ropy poklesly v reakci na to, že Čína na několik dní uzavřela několikamilionovou Šanghaj kvůli testování na koronavirus. Město se bude uzavírat ve dvou fázích. V oblastech, kde se právě bude testovat, nebude fungovat veřejná doprava ani taxislužby. Všechny firmy a továrny budou muset buď pozastavit výrobu, nebo nechat své zaměstnance pracovat z domova. Výjimkou budou instituce nabízející veřejné služby nebo dodavatelé potravin.

Severomořská ropa Brent kolem 8:20 oslabovala o 3,4 procenta na 116,60 dolaru za barel v obavě, že tento krok bude znamenat pokles poptávky po surovině v zemi, která je jejím největším dovozcem.

Obchodníky pokračující čínská strategie nulového covidu znepokojuje. Dá se podle nich zároveň očekávat pokračování divokého výkyvu cen ropy. „Jeho hlavním faktorem je stav diplomatického úsilí Ruska a Ukrajiny,“ řekla Bloombergu Vandana Hari, zakladatelka poradenské společnosti Vanda Insights v Singapuru, která se zabývá energetikou.

Továrna Tesly v Šanghaji bude stát nejméně den

V souvislosti s koronavirovými potížemi je minimálně v pondělí zastavena i výroba v továrně Tesly v Šanghaji. Automobilka zatím neoznámila, zda se přerušení prací protáhne i do dalších dalších dní, píše CNBC.

Společnost přitom už na začátkem měsíce musela na dva dny přestat vyrábět v souvislosti se zpřísňováním opatření a poté uvedla, že se snaží chod udržet ze všech sil. První gigafactory mimo domovskou zemi loni vyrobila polovinu elektroaut firmy.

Tweet dne

Protiválečné vystoupení v Petrohradu

Novinář BBC Andrej Zacharov zveřejnil fotografii z ruského Petrohradu, kde se o víkendu konala protiválečná demonstrace. Součástí bylo i vystoupení aktivistky Jevgenije Isajevové, kterou posléze zadrželi policisté.

Stane se dnes

  • Uskuteční se mimořádné jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie věnované koordinaci přijímání uprchlíků přicházejících do Evropy z Ukrajiny po ruské invazi. Za ČR se účastní ministr vnitra Vít Rakušan.
  • Slovenské ministerstvo financí uspořádá tiskovou konferenci k nové prognóze vývoje domácí ekonomiky.
  • V Berlíně začíná dvoudenní mezinárodní konference Global Solutions Summit. Mezi řečníky je mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz.
  • Jordánský král Abdalláh II. se na Západním břehu Jordánu sejde k jednání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.