Zhatí Německo eurobondy? Evropská unie připravila plán B

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Dvoudenní summit šéfů států a vlád členských států Evropské unie, který začal včera v Bruselu, si dal do programu debatu o rozpočtu, růstu a hlubší integraci. Závěry mají uklidnit nervózní trhy, prohlašovali politici před vrcholnou schůzkou. V obavě z nezdaru rokování, jehož nejcitlivější část připadla na noc ze včerejška na dnešek, vypracovali však unijní experti i tajný plán B. Informovali o něm bruselští zpravodajové Financial Times Deutschland.

„Jde o to, aby se dalo rychle pomoci Španělsku a Itálii, které musí platit za koupi nových dluhopisů úroky, jež jim ztěžují úsilí dosáhnout trvale udržitelných rozpočtů,“ uvedl nejmenovaný diplomat.

Záměr, jehož existenci potvrdili i další činovníci, spočívá ve zřízení speciálního finančního balíku pro případ nouze. „Eurobondy nebo europůjčky jsou momentálně mrtvé,“ řekl nejmenovaný představitel EU v narážce na německý odpor vůči naředění dluhů na periferiích na úkor bohatých zemí.

Nově nahromaděné „pohotovostní peníze“ by mířily do ekonomik v akutní nouzi, ale za přijatelný úrok. Tomuto scénáři údajně přitakává i Berlín. Druhou formou zásahu, ze stejných či jiných „přihrádek“, mohou být výkupy obligací na sekundárním trhu.

Tajný koncept má také důležitý politický aspekt: budouli pro marody k dispozici speciální „šuplíky bankovek a záruk,“ nemusely by tamní vlády oficiálně žádat o mezinárodní finanční asistenci, jako to dosud musely učinit Řecko, Irsko, Portugalsko, čerstvě pak Španělsko a Kypr.

Této „potupě“ se chce za každou cenu vyhnout hlavně Ital Mario Monti. Jeho kabinet tvrdí, že úsporný program v objemu osmdesát miliard eur spolknou vysoké úroky a recese. „Je zvláštní, že vláda, která dělá vše, co může, musí platit na úrocích o 400 bazických bodů více než Německo,“ ohradil se před příjezdem do Bruselu Monti.