Zimní olympiáda je tady. Čtěte vše, co potřebujete vědět o velké sportovní události

zimní olympijské hry (ilustrační foto)

zimní olympijské hry (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

V pořadí XXIII. zimní olympijské hry se konají od 9. února do 25. února 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. Olympiádu oficiálně zahájil ceremoniál, který se uskutečnil na zcela nově postaveném stadionu v Tegwalljongu. A letošní ZOH přinese spoustu zajímavých událostí. Zlaté medaile bude za Českou republiku obhajovat Martina Sáblíková a Eva Samková, biatlonistka Gabriela Koukalová účast kvůli bolesti lýtek musela zrušit. Velká změna zasáhne i olympijský hokej, který se bude muset obejít bez hvězd z NHL.

Dějiště olympiády 2018: Pchjongčchang a Kangnung

Kvůli zimním olympijským hrám 2018 se muselo v okolí jihokorejského Pchjongčchangu vybudovat hned několik nových stadionů a sportovišť. Hlavní dějiště budou dvě.

Horské středisko se nachází v okolí samotného Pchjongčchangu, zhruba 45 minut cesty od něho se pak nachází pobřežní město Kangnung, kde se odehrají veškeré halové disciplíny. Za zmínku stojí i nově vybudovaný olympijský stadion, kde se bude konat zahajovací i závěrečný ceremoniál.

Sportoviště a stadiony na OH 2018 »

České medailové naděje

Do Jižní Koreje odcestuje početná česká výprava. Na ZOH 2018 vyráží celkem 92 sportovců, jen pár dnů před zahájením se bohužel ošklivě zranil lyžař Kryštof Krýzl a o olympiádu přišel, stejně jako před ním hvězdná biatlonistka Gabriela Koukalová, kterou do Pchjongčchangu nepustila bolavá lýtka. Největšími českými nadějemi na medaile tak jsou snowboardistka Eva Samková a rychlobruslařka Martina Sáblíková, které budou obhajovat zlatou medaili z ZOH v Soči.

Na jeden z cenných kovů si ale dělá zálusk i obojživelnice Ester Ledecká, jejíž start na lyžích i na snowboardu bude sledovat celý svět, biatlonisté Ondřej MoravecVeronika VítkováEva Puskarčíková či Michal Krčmář, ale i druhá rychlobruslařka Karolína Erbanová, která nedlouho před olympiádou vyhrála závod Světového poháru.

Češi na OH 2018: přehled a vizitky reprezentantů »

Hokej bez hvězd z NHL, ale se šancí na medaili

Poprvé od roku 1998 se na zimních olympijských hrách nepředstaví hvězdní hokejisté ze zámořské NHL. O to větší šanci na zisk nějakého z cenných kovů však bude mít česká reprezentace. Ta už v Euro Hockey Tour s týmem složeným většinou z hráčů z ruské KHL ukázala, že se může měřit se světovými špičkami. V nominaci nechybí Martin EratRoman Červenka či Pavel Francouz.

Nominace českých hokejistů na olympiádu 2018 »

Hokej na OH: Program, ONLINE přenosy »

Pozlacené bundy á la Samková i čepice Raškovky

Když před čtyřmi lety přebírala Eva Samková zlatou medaili, dala si naruby svou bundu, která měla zlatou podšívku. Tím se inspirovali tvůrci letošní kolekce pro české sportovce a vytvořili oboustrannou bundu, jejíž spodní strana je právě zlatá. Za zmínku stojí i čepice Raškovka, která zase odkazuje na Jiřího Rašku, který před padesáti lety na olympiádě v Grenoblu ve skoku na lyžích vybojoval zlatou medaili.

 

Časový posun na olympiádě 2018

Důležitou informací pro české fanoušky je i časový posun. Jihokorejský Pchjongčchang se nachází více než osm tisíc kilometrů od České republiky a proti Česku je tam osmihodinový časový posun. Pokud tedy závod začíná v Koreji v osm hodin večer, u nás ho budeme sledovat v poledne. Soutěže začínají v Pchjongčchangu většinou kolem deváté ráno, v tu chvíli bude v Česku jedna hodina v noci.

Kompletní program OH 2018 »

Medailové pořadí OH 2018 »