Hodnota klubů NHL výrazně vzrostla, Calgary ale příchod Jágra příliš nepomohl

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr Zdroj: Profimedia.cz

NHL
NHL
NHL
NHL
NHL
9
Fotogalerie

Skupina klubů kanadsko-americké NHL, jejichž hodnota dosahuje alespoň miliardy dolarů, se poprvé rozrostla na čtveřici. K elitnímu triu New York Rangers, Toronto Maple Leafs a Montreal Canadiens přibylo Chicago Blackhawks. Zámořská hokejová soutěž je ve vynikající ekonomické kondici, hodnota většiny klubů stoupá, často navíc velmi slušným tempem. Mezi týmy, jejichž cena roste nejpomaleji, však patří Calgary Flames, které před začátkem letošní sezony posílila česká hokejová legenda Jaromír Jágr.

Právě Rangers si meziročně polepšili o dvacet procent, deset dalších klubů navíc rostlo minimálně o čtvrtinu své dosavadní hodnoty, vyplývá z žebříčku časopisu Forbes. Samotná hodnota klubů, kterou spoluvytváří zájem fanoušků promítnutý v prodeji vstupenek, reklamních předmětů a pozornost televizních stanic, přitom není nutně spjatá s jejich sportovními úspěchy - první Rangers vyhráli Stanley Cup naposledy v sezoně 1993/94, druhé Toronto v ročníku 1966/67 a třetí Montreal v sezoně 1992/93. Šampion z posledních dvou let Pittsburgh okupuje "až" desátou příčku.

Z jednatřiceti hokejových organizací nejpopulárnější ligy světa letos dosáhlo zisku hned dvaadvacet – u nově založeného Las Vegas zatím není tento údaj znám, hodnotou kolem jedenácti miliard korun se klub zařadil doprostřed pelotonu.

Roční zisk týmů vzrostl v průměru o dvacet procent na 396 milionů korun, průměrné příjmy rostoucí osmiprocentním tempem přesáhly tři miliardy. Nejlépe si v tomto ohledu vedl New York Rangers s pěti a půl miliardami.

Z pozitivního vývoje se ale všech jednatřicet generálních manažerů neraduje. V téměř půlmiliardové roční ztrátě naposledy skončila Arizona, kterou následuje sedm dalších prodělečných organizací. I přes to, že Arizona dosáhla nejhoršího hospodářského výsledku z celé ligy, rostla její hodnota osmým nejrychlejším tempem – o 25 procent. Největší skok zaznamenala Carolina Hurricanes, a to o 61 procent.

Byť se mohou zdát hodnoty i podprůměrných týmů NHL astronomické, tak ale ani zdaleka nedosahují úrovně celků hrajících americký fotbal v rámci NFL. Zde jsou elitní kluby oceněny na víc než čtyřnásobek hodnoty těch nejdražších týmů hokejové NHL.