Dvě miliardy pro Smartwings. Většinu úvěru pokryje stát

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Boeing 737 MAX 8 Smartwings
Letoun společnosti Smartwings
3
Fotogalerie

Česko-čínská letecká společnost Smartwings získala úvěr za 1,92 miliardy korun, 80 procent z něj pokryje státní záruka. Úvěr poskytnou čtyři tuzemské banky. Upozornil na to server zdopravy.cz. Dnes vyprší moratorium, které společnost chránilo před věřiteli. Dluh společnosti činí kolem 6,65 miliardy korun, z toho většina je po splatnosti. 

Další tuzemská letecká společnost ČSA, která je dceřinou firmou Smartwings, v minulých týdnech naopak kvůli dluhům skončila v úpadku.

Úvěrové smlouvy jsou uveřejněny v registru smluv. Podle nich jde o dva úvěry, první za 710 milionů korun a druhý za dalších 1,21 miliardy korun. Největší část poskytla UniCredit Bank (celkem 954 milionů korun), následuje Komerční banka (602 milionů korun), ČSOB (254 milionů korun) a Česká spořitelna (189 milionů korun). Přes 1,03 miliardy korun z úvěru ovšem bude garantovat stát Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

 

Krize donutila Smartwings už vloni k propouštění. Podle dokumentu firmu opustilo 481 pracovníků, další odešli na neplacené volno.

Na státní záruky naopak nedosáhly ČSA. Společnost tak na rozdíl od mateřské firmy nedosáhla na komerční úvěr a soud s ní na její vlastní návrh v závěru února zahájil insolvenční řízení. ČSA jsou nyní v úpadku, jejím insolvenčním správcem je společnost INSKOL z Karviné. Aerolinky dluží 1,8 miliardy korun, její vlastníci deklarovali snahu o její reorganizaci a záchranu.

Skupina Smartwings, do které patří i ČSA, v minulých týdnech a měsících žádala o pomoc stát. Poukazovala přitom na pomoc aerolinkám v zahraničí. Letos navrhovala například zřízení kompenzačního programu v hodnotě půl miliardy korun za zrušené lety z loňského jara. Stát však speciální pomoc pro leteckého dopravce odmítl.

Smartwings a ČSA patří do skupiny Smartwings Group. Ta patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Téměř poloviční podíl ve skupině drží čínská investiční společnost Citic Europe.