Samsung vsází ve svých pračkách na unikátní technologie

Samsung

Samsung Zdroj: reuters

Stánek Samsungu na veletrhu IFA
Samsung
3
Fotogalerie

Společnost Samsung je lídrem českého trhu s chladničkami a její dlouhodobou strategií je se stát také významným hráčem v kategorii praček. Společnost Samsung loni proto představila řadu praček AddWash s dvojitými dvířky. Prosadit se na trhu ve velmi ostré konkurenci není ovšem vůbec jednoduché. Zeptali jsme se proto na úspěch loňských i letos uváděných novinek Michala Kollára, Senior Product manažera divize domácích spotřebičů Samsung.

Loni jste uvedli na trh novou řadu praček typu AddWash s dvojitými dvířky a možností přidat další prádlo kdykoliv během praní. Jaký byl a je na tuto řadu ohlas z trhu?

Ohlas z trhu je na tuto praktickou inovaci velmi pozitivní, nicméně ve stejných cenových segmentech, kde jsou tyto pračky, panuje velmi silná konkurence. Investujeme proto neustále do komunikace, aby samotní zákazníci v obchodech naše pračky požadovali a obchodníci je na prodejny na základě poptávky objednávali. V březnu jsme dosáhli o celých 100 % vyšších prodejů praček AddWash než loni ve stejném období, ale přiznávám, že to stále nestačí na dosažení našich cílů. Chceme být v počtu prodaných kusů těchto praček na dvouapůlnásobku loňského března. Nadále proto budeme komunikovat směrem ke koncovým uživatelům výhody našich praček AddWash.

Když hovoříte o výhodách, vaše pračky používají takzvanou technologii EcoBubble. Z ní je také odvozen program Bubble Soak. Co se za těmito názvy skrývá?

Skvělý výsledek praní můžeme zajistit dvěma způsoby. Buď aktivujeme prací prostředek pomocí teploty, nebo kyslíku. My jdeme cestou kyslí­ ku, protože nechceme primárně prát při 40 °C. Chceme dosáhnout dokonale vypraného prádla při výrazně nižší teplotě, která je šetrnější jak k prádlu, tak peněžence zákazníka, protože logicky znamená nižší spotřebu energie. Uvnitř všech našich praček bez výjimky se nachází generátor EcoBubble, jenž mísí vodu a prací prostředek se vzduchem – v podstatě jde o takovou pumpu vytvářející aktivní pěnu, která snáze proniká do tkaniny. Kyslík totiž urychluje aktivaci enzymů a tenzidů, obsažených v prášku. Na prádlo tedy působí jak voda s pracím prostředkem, tak tato velmi účinná pěna. Vzhledem k tomu, že jsou sou­ časné prostředky vyráběny pro nižší prací teploty, jdeme s našimi pračkami výrobcům detergentů rozhodně vstříc.

Co se týče Bubble Soak, jedná se o speciální program. Samotný systém EcoBubble používají naše pračky při praní vždy. Bubble Soak je určitá nadstavba. Jde o program určený k praní silně špinavého prádla, kdy je na začátku procesu generováno velké množství aktivní pěny a dochá­ zí k intenzivnímu odstraňování skvrn. Struktura skvrn je narušena a následující fáze pracího cyklu tyto skvrny mnohem lépe odstraní.

Jakými dalšími inovacemi a výhodami se vyznačují vaše pračky?

V první řadě je to samotný systém AddWash, který vám umožňuje kdykoliv během praní do pračky přidat prádlo, pokud není teplota uvnitř pračky vyšší než 55 °C. Při praní s touto nebo vyšší teplotou by nebylo pro uživatele bezpečné sekundární dvířka otevřít, a tak mu to pračka ani neumožní. Někteří naši konkurenti inzerují, že do jejich praček lze také prádlo přidávat a samozřejmě nelžou. Jenže v případě jejich praček se standardními dvířky lze program pozastavit a dvířka otevřít pouze někdy – záleží na hladině vody, typu tkaniny, jejím množství atd. Praktické využití pozastavení programu je diskutabilní, protože někdy by hrozilo vylití vody, což se u systému AddWash stát nemůže. Otvor sekundárních dví­ řek je umístěný vysoko nad jakoukoliv hladinou vody v pračce.

Z dalších benefi tů, které se týkají všech praček Samsung, nikoliv pouze modelů AddWash, bych jmenoval keramické topné těleso, na němž se nezachytává vodní kámen. Velmi důležitý je také speciální čisticí program pračky u modelů AddWash a modelů řady WW5000J. Zbaví pračku plísní a zbytků detergentu, eliminuje zápach a jakékoliv nečistoty, které mohou například poškodit ložiska. Pračka na potřebu program aktivovat sama upozorní vždy po 40 pracích cyklech. Naše pračky také používají takzvaný „diamantový“ buben, popřípadě „perličkový“ buben (úzké modely), jenž je šetrný k oblečení při vyšších otáčkách ždí­ mání. Specialitou je potom funkce kalibrace, kdy pračka před prvním spuštěním zjistí, jak se chová její buben v prázdném stavu na daném místě, kde stojí. Uloží si do paměti naměřené odstředivé síly, a podle toho následně diagnostikuje velmi přesně, kolik prádla v bubnu je. Podle toho optimalizuje celé praní. A zapomenout nesmím ani na naši unikátní přepěťovou ochranu Volt Control, hlídající podpětí v síti. Pokud nastane, může dojít k poškození řídící jednotky nebo některých dílů. Jakmile pračka detekuje nebezpečnou úroveň podpětí v síti, odpojí se od ní a čeká, až se napětí vyrovná. Pak pokračuje v činnosti. Tato funkce se týká nejen praček, ale všech spotřebičů Samsung. Zákazníky pak jistě potěší i takové detaily, že všechny naše pračky a pračkosušičky jsou osazeny českými a slovenskými ovládacími panely a že používají moderní, spolehlivé, tiché a účinné invertorové motory, na něž je záruka 10 let.

V rámci řady AddWash jste představili později také modely praček kombinovaných se sušičkou v jednom spotřebiči. Kolik modelů v této kategorii nabízíte? A jaký používají systém sušení?

Naše pračkosušičky mají kapacitu na 9 kg prádla pro praní a 6 kg prádla pro sušení. Najednou lze tedy vyprat a perfektně usušit 6 kg prádla bez jakéhokoliv přerušení. Používáme u nich klasický systém sušení s ochlazením kondenzátoru pomocí vody přiváděné z řadu.

Vraťme se ještě na chvíli k pračkám. Na přelomu ledna a února jste představili novou řadu WW5000J bez dvířek AddWash. Na koho s těmito modely cílíte? A jakými technologiemi a funkcemi jsou vybaveny?

Tyto pračky spadají do středního cenového segmentu a jde o plně vybavené modely s kapacitami 7, 8 a 9 kg. Jejich ceny se pohybují mezi 10 až 14 tisíci korunami. Nabízejí prakticky stejnou výbavu jako pračky AddWash, pouze mají standardní dvířka a nelze do nich kdykoliv během praní přidat prádlo. Nepostrádají invertorový motor, systém EcoBubble, funkci Bubble Soak ani CZ/SK ovládací panel. Takovou perličkou je samočištění zásobníku na detergent, aby se minimalizoval vznik nečistot a plísní.

A co trh sušiček a Samsung? Jeho nebývale dynamický rozvoj překonal mnohá očekávání. V závěru loňského roku se staly sušičky dokonce třetí největší produktovou skupinou v kategorii velkých spotřebičů, co se týče hodnoty prodejů.

Během letošního léta uvedeme na trh několik nových modelů sušiček s tepelným čerpadlem, které budou pracovat ve velmi úsporných energetických třídách A+++ a A++. Zatím k nim nemohu prozradit více a nechme se překvapit.