Akcie Avastu reagují na zprávu o převzetí růstem. Pražská burza přijde o další titul

Sídlo Avastu

Sídlo Avastu Zdroj: Profimedia.cz

Avast po dokončení obchodu odejde z londýnské a pražské burzy
2
Fotogalerie

Kurz akcií antivirové společnosti Avast posiluje na pražské burze až o čtyři procenta. Původem česká firma se totiž stane součástí americké konkurenční softwarové firmy NortonLifeRock. Po dokončení obchodu se s akciemi bude obchodovat už jen na americké burze Nasdaq.

„Je to reakce na zpřesnění podmínek převzetí,“ řekl portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Firmy ve společné tiskové zprávě oznámily, že transakce ocení Avast na 8,1 až 8,6 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 175 až 186 miliard korun.

Dnešní kurz okolo 175 korun odpovídá zhruba polovině uvedeného pásma. Stávající akcionáři společnosti Avast si budou moci vybrat ze dvou nabídek vyrovnání, z nichž u první převládá finanční plnění a u druhé zisk odpovídajícího počtu akcií v nové firmě. Zakladatelé Pavel Baudiš a Eduard Kučera se již společně s generálním ředitelem Ondřejem Vlčkem rozhodli pro druhou variantu. Na rozhodnutí akcionářů bude záviset výsledná hodnota transakce.

Ať už se ostatní akcionáři rozhodnou jakkoliv, transakce je každopádně špatnou zprávou pro pražskou burzu. Po dokončení obchodu, k čemuž by mělo dojít v polovině příštího roku, se bude obchodovat již jen s akciemi NortonLifeLock, a to na americké burze Nasdaq.

Stejně tak se s cennými papíry Avastu přestane obchodovat v Londýně, kde je softwarová firma součástí prestižního burzovního indexu FTSE 100. V něm jsou zahrnuty největší korporace obchodované na London Stock Exchange.

Pro pražskou burzu to bude další ztráta v poslední době. Finanční skupina PPF nedávno oznámila záměr vytěsnit minoritní akcionáře telekomunikační firmy O2 Czech Republic. Následně dojde ke stažení akcií z veřejného obchodování. Ke stejnému kroku se již na jaře uchýlila rovněž po vytěsnění drobných investorů textilní firma PF Nonwovens. 

Odchody by mohly burze kompenzovat příchody nových akciových titulů. Kromě výrobní společnosti Fixed.Zone, která plánuje vstup na trh Start pro menší firmy, však zatím není nic v dohledu. Hovoří se sice o tom, že akcie chce na burzu uvést sázková a loterijní skupina Sazka, ta však nejspíš dá přednost Londýnu, kde má šanci oslovit větší množství hlavně velkých institucionálních investorů.

Na některou burzu v západní Evropě by mohla vstoupit podle Hospodářských novin i společnost Aures Holdings, majitel autobazarů AAA Auto. Není vyloučeno, že v případě alespoň jedné firmy dojde na duální listing, jako tomu bylo u Avastu, a akcie budou dostupné i v Praze.