Největší transakce srovnatelná jen s privatizací. Avast ovládnou Američané

Avast

Avast Zdroj: Avast

Šéf Avastu Ondřej Vlček
Šéf Avastu Ondřej Vlček
Manželé Ondřej a Katarína Vlčkovi.
4
Fotogalerie

Americká softwarová společnost NortonLifeLock, dříve známá jako Symantec, převezme českou antivirovou firmu Avast. Cena obchodu, jehož dokončení se očekává do deseti měsíců, by měla dosáhnout až 185 miliard korun. Transakci ještě musí odsouhlasit valné hromady obou společností a také regulatorní úřady. Společnost navíc ponese nové jméno – jaké zatím není jasné.

Akcionáři společnosti Avast si budou moci vybrat ze dvou nabídek, z nichž u první převládá finanční plnění a u druhé převzetí odpovídajcího počtu akcií v nové firmě. „Já a zakladatelé Pavel Baudiš a Eduard Kučera jsme si vybrali druhou možnost. V souhrnu můžou současní akcionáři Avastu držet mezi 14 až 26 procenty akcií nové společnosti – podle toho, jak se rozhodnou zbylí minoritní podílníci.“ řekl šéf Avastu Ondřej Vlček. 

Fúze rozšíří produktové portfolio firmy i geografické zaměření a zároveň přinese úspory. „Hrubé náklady díky transakci ročně klesnou o 280 milionů dolarů, přes šest miliard korun,“ vyčísluje Vlček, který zároveň zdůraznil, že se jedná o fúzi a nikoliv akvizici. Nová společnost bude mít dvě sídla, z nichž jedno bude v Praze a druhé v Arizoně. Baudiš a Vlček se zároveň stanou členy představenstva v nové firmě. Generálním ředitelem bude současný generální ředitel NortonLifeLock Vincent Pilette.

 "Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity," doplnil Vlček v tiskovém prohlášení.

Klíčova je transakce i z pohledu NortonLifeLock. „Tato transakce je zásadním krokem vpřed pro kybernetickou bezpečnost v segmentu koncových uživatelů a v konečném důsledku nám umožní naplnit naši vizi chránit lidi a umožnit jim žít bezpečný digitální život,“ věří šéf společnosti NortonLifeLock Vincent Pilette. „Díky tomuto spojení můžeme posílit naši platformu Cyber Safety a zpřístupnit ji více než 500 milionům uživatelů. Budeme mít také možnost urychlovat inovace vedoucí k transformaci kybernetické bezpečnosti.“ doplnil.

Analytici transakci hodnotí jako jednu z nejvýznamnějších v polistopadové éře. „Jedná se o největší soukromou transakci srovnatelnou jen s těmi z doby privatizace. Finance, které tak díky této akvizici vstoupí do české ekonomiky, dále obohatí české ekonomické prostředí,“ hodnotí obchod Jan Hadrava, ředitel oddělení fúzí a akvizic PwC Česká republika.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda se domnívá, že větší akvizici původně české firmy tuzemská ekonomika ještě nezažila. „Mezi největší akvizice poslední doby, jež se týkaly původně české firmy, patří převzetí Plzeňského Prazdroje japonskou pivovarnickou skupinou Asahi. Japonci jej ovšem pořídili v rámci balíků pěti východoevropských pivovarů. V roce 2016 se přitom dohodli na ceně podle tehdejšího kursu přesahující 197 miliard korun za celý tento balík. Samotný Prazdroj by tak vyšel levněji než nyní Avast,“ připomíná Kovanda.

Transakce podle Hadravy potvrzuje letošní oživení trhu fúzí a akvizic ve světě, které láme rekordy a překonává i předkrizová období. Ve 2. čtvrtletí letošního roku se ve světě uskutečnily fúze a akvizice v objemu přesahujícím 1,2 bilionu dolarů. Objem těchto transakcí je tak nejvyšší za poslední roky, v předkrizovém období se objemy maximálně blížily bilionu dolarů za čtvrtletí, v loňském roce pak došlo k prudkému propadu na polovinu předkrizových hodnot. Největší transakcí loňska bylo dokončení převzetí mediální skupiny CME skupinou PPF za 47 miliard korun.  

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení a podle odborníků se řadí ke světové špičce.

 

INTERNATIONAL E-COMMERCE SUMMIT 2021

Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma o sobě uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků. Zakladatelé Avastu Pavel Baudiš a Eduard Kučera a manažeři ve firmě drží zhruba 37procentní podíl. Zbytek je volně obchodovatelný na burze.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americké státě Arizona. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodala americkému výrobci čipů Broadcom. Jejími nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.