Americká výsledková sezona je zatím zklamáním

USA, burza

USA, burza Zdroj: ctk

Ve Spojených státech uplynula třetina výsledkové sezony za letošní třetí čtvrtletí. Tržby i zisky spíše stagnují, některé velké společnosti investory vyloženě zklamaly.

Navzdory stagnujícím tržbám a ziskům provozní cash flow poklesl o téměř devět procent, což svědčí o zhoršující se likviditě amerických korporací. „Změna ve výši 8,7 procenta v cash flow z provozní činnosti se nezdá být velká, ale vzhledem k tomu, že tržby a čisté příjmy jsou na nezměněné úrovni, znamená to, že ji pravděpodobně způsobily významné změny v čistém provozním kapitálu, což může signalizovat utažení úvěrových podmínek pro světové společnosti,“ uvedl akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry.

Ze sektorů se jako největší propadák zatím jeví technologie. Z hlediska tržeb jsou nejvíce postižena odvětví finančních služeb a těžby surovin, která jsou závislá na hospodářském cyklu. Motor předchozího růstu v sektoru informačních technologií se zastavil, což mělo za následek úhrnný pokles tržeb. Pokud jde o tržby, nejlépe se v tomto ohledu dařilo defenzivním sektorům, jako jsou zdravotnictví či telekomunikace.

Některé společnosti proto v očekávání slabší celosvětové poptávky začínají propouštět. To u investorů rozdmýchalo obavy o zdraví největší světové ekonomiky, potažmo celé globální ekonomiky, a poslalo akcie dolů. Za týden oslabily americké akcie zastoupené indexem S&P 500 o pět procent. Společnosti DuPont, Xerox, UPS a 3M patří mezi ty, které varovaly před zhoršujícími se tržními podmínkami a klesající poptávkou na asijských trzích a krizí zmítanou Evropou. Ursula Burnsová, šéfka Xeroxu, uvedla: „Ekonomické výzvy budou nadále stupňovat tlak na podniky.“ Generální ředitel UPS Scott Davis řekl, že jím vedená zásilková společnost operuje v prostředí klesajícího globálního obchodu. Společnost DuPont oznámila restrukturalizační plány, které budou stát místo 1500 pracovníků.

Index S&P 500 a akcie UPSIndex S&P 500 a akcie UPS | E15