Americké akcie klesly kvůli bankám pátý den za sebou

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Americké akcie ve čtvrtek klesly pátý den po sobě. Wall Street oslabily výsledky velkých bank a obavy o globální ekonomiku, které se projevují rovněž pokračujícím poklesem cen ropy a dalších komodit. Investoři se také vyrovnávali s nečekaným krokem švýcarské centrální banky a zvažovali jeho dopady na americký trh.

Dow Jonesův index v závěru dne oslabil o 0,61 procenta na 17320,71 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,92 procenta na 1992,67 bodu a poprvé v tomto roce sestoupil pod psychologickou hranici 2000 bodů. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq klesl o 1,48 procenta na 4570,82 bodu.

Trh srazily hlavně akcie finančního sektoru, které oslabovaly pod vlivem poklesu čtvrtletního zisku největší americké bankovní společnosti Bank of America. Kurzy akcií Bank of America a Citigroup, která rovněž zveřejnila hospodářské výsledky, ztratily čtyři až pět procent. Obnovení propadu cen ropy ke konci dne výrazně oslabilo akcie energetického sektoru.

Švýcarská centrální banka šokovala finanční trhy zrušením limitu pro kurz domácí měny vůči euru, který zavedla před více než třemi lety na ochranu ekonomiky. Její krok spolu s následným posílením švýcarského franku až o 30 procent prudce rozkolísal finanční trhy.

Rozhodnutí švýcarské centrální banky srazilo euro vůči švýcarskému franku nakonec o 16 procent na 1,0106 CHF a dolar vůči švýcarské měně klesl o 14,5 procenta. Evropská měna vůči dolaru oslabila o 1,5 procenta na 1,1618 USD a předtím k němu sestoupila až na 1,15675 USD, nejnižší úroveň od listopadu 2003.