Americké akcie v týdnu rostly, poprvé za víc než měsíc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Americké akcie v pátek navzdory počátečnímu poklesu posílily. Zaznamenaly tak první týdenní nárůst za více než měsíc. Vzhůru je tlačily naděje, že americká centrální banka (Fed) přikročí k dalším opatřením na podporu domácí ekonomiky.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se v pátek zvýšil o 1,21 procenta na 11.284,54 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,51 procenta na 1176,80 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil dokonce o 2,49 procenta na 2479,85 bodu. Za celý týden vzrostl Dow Jones o 4,3 procenta, S&P o 4,7 procenta a Nasdaq o 5,9 procenta.

Akcie v pátek nejprve oslabovaly poté, co šéf Fedu Ben Bernanke ve svém projevu nepopsal žádné konkrétní plány na podporu ekonomiky. Později se ale vývoj na trhu otočil, protože investoři dospěli k závěru, že centrální banka si ponechala otevřené dveře pro další kroky.

Bernanke v napjatě očekávaném projevu na konferenci ve Wyomingu řekl, že Fed bude příští měsíc zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a prodlouží původně jednodenní zářijové zasedání na dva dny. Konstatoval, že oživení z krize bylo mnohem slabší, než se doufalo, vyjádřil ale přesvědčení, že americká ekonomika dospěje v delším období k plnému zotavení.

Vývoj indexu Nasdaq za poslední dva roky

NasdaqNasdaq|E15

„Myslím si, že mají otevřené dveře, aby udělali více, i když v jeho projevu nebylo nic, co by naznačovalo bezprostřední kroky,“ řekl agentuře Reuters Scott Brown, hlavní ekonom floridské firmy Raymond James.
Na devizovém trhu dolar po Bernankeho projevu oslabil vůči euru i japonskému jenu. V závěru pátečního obchodování v New Yorku se kurz jednotné evropské měny vůči dolaru zvýšil o 0,8 procenta na 1,4495 USD. Vůči jenu dolar oslabil o procento na 76,66 JPY, napsala agentura Reuters.