Americké akcie vystoupaly na nové rekordy. Investory potěšila zpráva o brzkém konci koronaviru

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Burza Nasdaq
Burza NYSE
3
Fotogalerie

Indexy amerických akcií Nasdaq a S&P 500 podruhé za sebou stouply na nový rekord, Nasdaq stagnoval. Růst táhly zejména společnosti Amazon.com a McDonald's. Náladu na trhu ovlivnilo tvrzení čínského odborníka, podle nějž epidemie nového typu koronaviru v Číně vyvrcholí tento měsíc a do dubna by mohla skončit.

Dow Jonesův index uzavřel na takzvané červené nule, tedy se sotva měřitelnou ztrátou, na hodnotě 29 276,34 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 0,17 procenta, na 3357,75 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,11 procenta, na 9638,94 bodu.

Čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že epidemie by podle něj měla vyvrcholit uprostřed nebo koncem tohoto měsíce, poté se situace stabilizuje a následně bude případů ubývat. Ve své předpovědi epidemiolog vycházel z matematických modelů, aktuálního stavu a opatření přijímaných čínskou vládou.

Sezona zveřejňování výsledků hospodaření za čtvrté čtvrtletí se blíží ke konci. Zprávy zveřejnilo 337 firem z indexu S&P 500. Z toho 70,9 procenta jich překonalo očekávání. Analytici nyní čekají, že zisk firem meziročně stoupl o 2,4 procenta, na počátku ledna přitom čekali pokles o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Americký dolar oslabil, klesl z čtyřměsíčního maxima vůči euru. Vlivem zprávy o možném polevení epidemie koronaviru v Číně se investoři obrací k rizikovějším aktivům. Kolem 22 hodiny SEČ se dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, snížil o 0,1 procenta na 98,75 bodu.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,0919 dolaru. Dolar k japonskému jenu stagnoval a pohyboval se kolem 109,78 jenu, vzhledem k švýcarskému franku oslaboval o necelé dvě desetiny procenta na 0,9757 franku.