Bitcoin bude brzy stát milion dolarů, odhaduje tvůrce antiviru McAfee. Ve svém optimismu není sám

John McAfee, zakladatel společnosti McAfee, Inc.

John McAfee, zakladatel společnosti McAfee, Inc. Zdroj: Profimedia.cz

Bitcoin
John McAfee
Těžba bitcoinu v Číně
4
Fotogalerie

Kam až vystoupá cena bitcoinu? Hodnota virtuální kryptoměny minulý nedávno překročila psychologickou hranici deset tisíc dolarů, podle odborníků, které oslovil portál Cointelegraph, je to však jen začátek. Nákup měny by se měl podle nich zajisté vyplatit - a mnohokrát.

Nejvýše vyšponoval svůj odhad John McAfee, zakladatel antivirové firmy nesoucí jeho příjmení. Podle něj se bude bitcoin obchodovat na konci roku 2020 za jeden milion dolarů – tedy za stonásobek dnešní hodnoty.

V kontinuální dobrou náladu investorů věří i Tone Vays, odborný konzultant problematiky blockchainu, který bitcoinu předpovídá hodnotu sto tisíc dolarů na konci příštího roku.

Investor Mike Novogratz, v minulosti manažer sekce speciálních hedgeových fondů ve Fortress Investment Group, odhadnul cenu bitcoinu na čtyřicet tisíc dolarů už v příštím roce.

Zbylí tři odborníci, Tom Lee, Clif High a Ronnie Moas zůstávají ve svých predikcích opatrnější a obchodovanou hodnotu vidí mezi jedenácti a půl tisíci až dvaceti tisíci dolarů v průběhu příštího roku.

Názor na rostoucí hodnotu kryptoměny však zdaleka není jednotný. Do bitcoinu si už dříve kopnul šéf JPMorgan Jamie Dimon s tím, že jde jednoduše o podvod. Mezi kritiky bitcoinu se zařadila například i italská retailová banka Intesa San paolo, která koncem minulého týdne zavolala po silnější regulaci.

Virtuální měna je prý spekulativní bublina a je jen otázkou času, než se zhroutí jako domeček z karet. Banka se tak zařadila do početného tábora bitcoinových skeptiků, na skutečné hodnotě a osudu virtuální měny se nicméně ani velká jména z finančního světa stále nejsou schopni shodnout.