Boeing, Cisco i 3M. Americké firmy skupují vlastní akcie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Flatecher6 - Wikimedia Commons

Zámořští manažeři našli cestu, jak nejlépe utratit půldruhého bilionu dolarů volné hotovosti na kontech svých firem. Masově investují do akcií vlastního byznysu. Za zpětné odkupy utratili během uplynulých dvanácti měsíců 450 miliard dolarů, nejvíce od předkrizového vrcholu v roce 2007. K nejagresivnějším patří Boeing, Cisco či 3M, které skoupily přes deset procent svých akcií. Také Apple oznámil buyback za 90 miliard dolarů.

Horečka sebeskupování postihla každou čtvrtou firmu na Wall Street a hned tak prý neskončí. Pro americké korporace je to často jediný způsob, jak uspokojit akcionáře očekávající zhodnocení svých investic. Chatrný růst ekonomiky drží zisky při zemi a manažeři ve výrazné oživení zatím nevěří. Důvěru investorů si tak kupují rozpouštěním hotovostních rezerv. Na zpětné odkupy akcií putovalo loni o třetinu více peněz než do rozšiřování výroby. Na investory strategie zabírá. Akcie firem plánujících buyback vynesly o třetinu více než průměr trhu.

Zatímco zámořský akciový index S&P 500 za uplynulý rok posílil zhruba o 15 procent, veřejně obchodovaný fond (ETF) Power Shares Buyback Achievers, orientovaný na firmy nakupující vlastní akcie, vydělal investorům více než 20 procent. Utrácení firem za vlastní akcie by mělo pokračovat i v příštích měsících. „Minimálně první polovina letošního roku by měla z hlediska zpětných odkupů akcií zůstat velmi silná,“ domnívá se analytik UBS Lowell Yura.

Firmy v nákupech podporují i nízké úrokové sazby, takřka polovina investic do vlastních akcií je financována dluhem. „Velká část hotovosti amerických korporací je vázána v zahraničí a firmy by ji musely při převodu do USA zdanit,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities. Díky levnému dluhu se však vyplatí nakupovat podíly i z půjčených peněz. Podle expertů tak zlaté časy zpětných odkupů skončí spolu s utažením měnové politiky americké centrální banky. To však zatím letos zřejmě nehrozí.

„Pro investory je nákup vlastních akcií známkou zdraví firem,“ uvádí Vinit Srivastava, akciový stratég agentury Standard & Poor’s. Není to však pravidlem. Vůbec nejvíce manažeři za podíly ve svých firmách zaplatili v předvečer globální krize v roce 2007, a to kolem 700 miliard dolarů. Akcie skupovali v přesvědčení, že jsou podhodnocené.