Boj za slabou korunu stál ČNB v lednu téměř 60 miliard

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: ctk

Česká národní banka v lednu na devizovém trhu intervenovala proti posilující koruně v objemu přesahujícím 58 miliard korun. Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a následně její kurz držet poblíž hranice 27 korun za euro. Od té doby do konce letošního ledna tak centrální banka intervenovala za více než půl bilionu korun.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče data potvrdila, že ČNB je letos na devizovém trhu hodně aktivní a musí intervenovat, aby koruně zabránila v posílení pod 27 korun za euro.

„Koruna je tlačena k posilování jak příznivými makrodaty z české ekonomiky v čele s loňským výkonem HDP či zahraničního obchodu, tak výhledem měnové politiky v eurozóně,“ shrnul.

Výhled měnové politiky Evropské centrální banky podle Jáče naznačuje, že ČNB bude muset intervenovat i nadále a situace ji bude čím dál víc tlačit k úvahám o snížení depozitní sazby pod nulu. „Myslím si, že depozitní sazba ČNB se do záporného teritoria letos skutečně podívá,“ dodal. Objem únorových intervencí, o kterých bude ČNB informovat 7. dubna, Jáč odhaduje na 56,6 miliardy korun.

Centrální banka zahájila intervence v listopadu 2013, kdy nakoupila eura za zhruba 200 miliard korun. Další intervence přišla loni v červenci, kdy ČNB nakoupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun.

Poté v srpnu nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. V říjnu banka intervence na trhu neprováděla, v listopadu pak za zhruba 10 miliard korun a v prosinci za 42 miliard korun. Letos v lednu pak objem dále zvýšila na 58 miliard korun.

Podle ekonoma Roklen Lukáše Kovandy může v letošním roce objem prostředků akumulovaných v souvislosti s oslabováním koruny snadno převýšit loňský objem.

„ČNB tak nakonec může být nucena zavést negativní úrokové sazby, které by zchladily spekulativní poptávku devizových obchodníků po korunových aktivech a pomohly tak centrální bance svůj závazek bránit,“ dodal Kovanda s tím, že tomuto scénáři přisuzuje hodnotu nižší než 20 procent. Předpokládá, že ČNB zůstane v případě negativních sazeb pouze u verbální intervence.

Bankovní rada ČNB na počátku února konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2017 a že jako pravděpodobné vidí ukončení kurzového závazku v první polovině roku 2017. Do té doby centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než kolem konce roku 2016. Důvodem posunutí závazku je vývoj inflace.

Devizové obchody ČNBDevizové obchody ČNB | ctk