Buffett prodává další akcie. Horší časy nás ještě čekají, hodnotí jeho kroky analytička

Americký miliardář Warren Buffett.

Americký miliardář Warren Buffett. Zdroj: profimedia.cz

Americký miliardář Warren Buffett.
Americký miliardář Warren Buffett.
Americký miliardář Warren Buffett.
Americký miliardář Warren Buffett.
Americký miliardář Warren Buffett.
6
Fotogalerie

Ve chvíli, kdy řada států začíná zmírňovat svá opatření proti šíření koronaviru, dává věčný optimista a věštec z Oklahomy Warren Buffett jasně najevo, že z finančního hlediska se situace do normálu zatím rozhodně nevrací. Kromě toho, že se už dřív zbavil akcií aerolinek, nyní prodal podíly i některých bankovních titulů či energetické společnosti Phillips 66. Píše o tom finanční analytička agentury Bloomberg Tara Lachapelleová.

Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway například o 84 procent snížila objem svých akcií v bance Goldman Sachs a o tři procenta v JPMorgan. První jmenovaná banka po zveřejnění této transakce ztratila v pátek na burze dvě procenta, meziročně její hodnota klesla dokonce už o čtvrtinu.

Přestože Berkshire na konci března držela na účtu 137 miliard dolarů v hotovosti, v přepočtu jde zhruba o 3,5 bilionu korun, zatím se je – zdá se – nehodlá na nákupy využít, píše Lachapelleová. Podle ní tak Buffett jasně ukazuje, že se obává dalšího krvácení trhů.

„Když pomyslím na nejhorší možné scénáře, naše hotovost není kdovíjaká,“ prohlásil na začátku května známý investor. Až Buffett uvidí jasnou příležitosti ke koupi, rozhodně ji využije, dodává k tomu Lachapelleová.

I přes chmurné vyhlídky ale existují investiční tituly, o jejichž hodnotu se nebojí ani sám Buffett. Berkshire například nadále drží podíly ve společnostech Apple, American Express, Bank of America, Coca-Cola a Wells Fargo.

Pozici do konce března v nich investiční společnost nikterak neměnila. Za šest týdnů od ukončení posledního čtvrtletí se toho však hodně stalo, přičemž aktuální pozice Berkshire v tuto chvíli neznáme.