Burzovní výhled 12. 12. - 16. 12. 2011

burzovní kalendář

burzovní kalendář Zdroj: investicniweb.cz

Trhy přijaly výsledky evropského summitu pozitivně, v novém týdnu se američtí investoři proto zaměří více na domácí dění, především na úterní zasedání Fedu a IPO výrobce online her Zynga. V Evropě by mohla do obchodování více než v uplynulých týdnech promluvit makrodata, prim ovšem stále budou hrát politici a jejich další vyjádření k plánům koordinace fiskální disciplíny. S cenami ropy může zahýbat středeční vídeňské zasedání OPEC.

Wall Street

Americké akcie uzavřely díky pátečnímu silnému růstu týden v kladném teritoriu (S&P 500 +0,88 procenta). V pátek trhům pomohly především výstupy evropského summitu v Bruselu, ale i skvělý výsledek indexu důvěry Michiganské univerzity.

„Index S&P 500 uzavřel pod 200denním klouzavým průměrem a pod klesající trendovou čárou. Zdá se, že býci mají snahu cenu přiblížit alespoň k maximální ceně z konce října a kulatému číslu 1 300. Na spodní straně je nyní důležitá zóna 1 175 až 1 200, protože prolomení trojúhelníkové formace může spustit další lavinu prodejů,“ napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

„Podle mě bude jasno do úterý nebo do středy příštího týdne, co si trhy o dohodě v Evropě opravdu myslí,“ komentoval jednání evropských politiků v Bruselu šéf obchodování na parketu NYSE za švýcarskou UBS Art Cashin. (zdroj: CNBC)

Cashin také předpokládá, že do obchodování promluví tzv. triple witching, tedy expirace opcí a futures. „Uvidíme, zda budou mít pravdu experti, nebo trh,“ usmívá se Cashin, který by rád do konce roku věřil v Santa Claus Rally. Americký trh totiž v posledních měsících velice dobře odolává turbulencím ve světě.

V novém týdnu se pozornost investorů přesune k událostem ve Spojených státech. Hlavní slovo si v úterý vezmou Ben Bernanke a ostatní bankéři Fedu na svém pravidelném zasedání.

Analytici se neshodují v tom, jak budou trhy reagovat na možné výsledky jednání Fedu. Americká makrodata v posledních týdnech příjemně překvapují, v silnějším růstu brzdí trhy události v Evropě. Slušný stav ekonomiky USA ovšem snižuje pravděpodobnost třetí vlny kvantitativního uvolňování, na které ještě na podzim sázela řada analytiků jako na možný motor růstu akciových trhů.

burzovní kalendářburzovní kalendář | investicniweb.cz

„Fed nebude příliš aktivní, ale bude možná pokračovat ve změně strategie, pokud jde o komunikaci,“ tvrdí Jim Caron, šéf strategií úrokových sazeb v Morgan Stanley. Analytici se shodují, že by Fed mohl být konkrétnější ve svých vyjádřeních a více popisovat, proč který krok dělá, neschovávat se za obecné formulace a podobně.

Živo bude v týdnu na trhu s primárními úpisy. Podle odhadů má jít o nejživější „IPO týden“ za poslední čtyři roky. V čele stáda firem, které si půjdou na burzu pro peníze, bude výrobce online her Zynga. Ta očekává, že upíše akcie za 8,5 až 10 dolarů. Případný úspěch Zyngy může být zajímavým vodítkem i pro chystaný megaúpis společnosti Facebook.

Z makrozpráv budou klíčové především maloobchodní tržby v úterý, které by měly díky Dnu díkůvzdání dopadnout za listopad velice dobře. Po výrazném poklesu počtu žádostí o podporu se v novém týdnu možná dočkáme negativního překvapení.

Ceny ropy mohou bezprostředně reagovat na jednání zemí OPEC, které proběhne ve středu ve Vídni.

Co čeká v novém týdnu pražskou burzu a další evropské trhy?