Cena ropy po zprávě energetické agentury zamířila na sedmileté dno

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes klesly na nová sedmiletá minima a severomořská ropa Brent sestoupila poprvé od prosince 2008 pod 38 dolarů za barel. Trh podkopala předpověď Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která čeká převis nabídky nad poptávkou nejméně do konce příštího roku.

Cena Brentu před sedmou hodinou večerní ztrácela dva dolary a klesla na nové minimum 37,70 amerického dolaru za barel; od počátku měsíce ztrácí už zhruba 15 procent. Americká lehká ropa WTI sestoupila o 1,20 dolaru na 35,58 amerického dolaru, což byla její nejnižší hodnota od února 2009.

Analytici čekají, že než ceny naleznou podporu, budou muset sestoupit k minimům z podzimu 2008, kdy ropný trh zažil těžký propad pod vlivem finanční krize. Brent tehdy sestoupil až na 36,20 amerického dolaru a WTI se propadla na 32,40 amerického dolaru.

Převis nabídky ropy nad poptávkou bude pokračovat nejméně do konce příštího roku a bude ceny dál srážet dolů, předpověděla dnes IEA. Upozornila na to, že růst poptávky po ropě zpomaluje, zatímco těžba v rámci kartelu OPEC dál narůstá. Problém nadbytečných dodávek by navíc mohlo prohloubit zrušení ekonomických sankcí vůči Íránu.

Ceny výrazně klesají od minulého pátku, kdy ministři zemí OPEC neudělali nic pro stabilizaci cen. Kartel OPEC ve čtvrtek uvedl, že v listopadu dodával na trhy 31,7 milionu barelů ropy denně, nejvíce od dubna 2012.