Ceny ropy dál oslabují, množí se signály oživení těžby v USA

Ropná rafinérie (ilustrační foto)

Ropná rafinérie (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: user via Flickr

Světové ceny ropy pokračují v oslabování. Na trhu se množí signály opětovného zvyšování těžby z amerických břidlicových ložisek v reakci na šestitýdenní oživování cen.

Severomořská ropa Brent ztrácela kolem 17:50 SELČ 85 centů na 64,54 dolaru za barel a je už pět dolarů pod letošním maximem z poloviny minulého týdne. Americká lehká ropa WTI oslabovala o půl dolaru na 58,90 USD. Minulou středu ceny po dlouhém oživování vystoupily na letošní maxima, ve zbytku týdne ale začaly znovu klesat pod tlakem nadále vysokých dodávek a rostoucích zásob. Ropa Brent minulý týden oslabila poprvé za pět týdnů.

Ropný trh podkopala zpráva, že počet využívaných vrtných zařízení v západotexaské Permské pánvi vzrostl minulý týden poprvé v tomto roce. V celých USA sice počet vrtaných zdrojů klesl, avšak tempo jejich poklesu se zpomalilo.

Analytici poukazují na rostoucí nesoulad mezi termínovým trhem, kde ceny vzhledem k převažujícím spekulacím na vzestup vzrostly z lednových maxim už o 40 procent, a na druhé straně mezi zvyšujícím se přebytkem suroviny na fyzickém trhu. To podle analytiků banky Morgan Stanley naznačuje, že fundamentální tlak na pokles cen přetrvá i ve druhé polovině tohoto roku a v příštím roce, uvedla agentura Reuters.