Ceny ropy kvůli eskalaci bojů v Sýrii mírně posílily

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Světové ceny ropy během dnešního obchodování překonaly počáteční ztráty a ke konci dne mírně rostly. Trh poslaly vzhůru obavy z eskalace války v Sýrii po ruském vstupu do bojů a z příchodu hurikánu na východní pobřeží Spojených států. Za celé září i třetí čtvrtletí ale ceny ropy výrazně ztrácejí a zaznamenávají nejvýraznější čtvrtletní propad za šest let.

Severomořská ropa Brent posílila kolem 19:20 SELČ o 0,3 procenta na zhruba 48,40 dolaru za barel po počátečním poklesu pod 44 dolarů. Cena americké lehké ropy WTI zůstávala bez větší změny mírně nad 45 dolary. V září oslabily oba druhy ropy o zhruba deset procent a za celé třetí čtvrtletí ztrácejí téměř čtvrtinu hodnoty, což je jejich nejhlubší pokles od roku 2009.

Ropa zpočátku oslabovala pod dojmem výrazného růstu zásob na americkém trhu. Zásoby ropy se minulý týden zvýšily o téměř čtyři miliony barelů, čtyřikrát více, než odhadovali analytici oslovení agenturou Reuters. Výrazně vzrostly také zásoby benzinu.

Ztráty vyvolané údaji o vývoj zásob ale zastínily nové události na Blízkém východě. Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii, které podle Moskvy míří na vojenská a další zařízení radikálů z organizace Islámský stát. Podle amerických a francouzských představitelů si však ruské letouny vzaly na mušku umírněné povstalce proti režimu Bašára Asada, který je spojencem Moskvy.

Američtí meteorologové uvedli, že hurikán Joaquin zasáhne Bahamy. Bouře by mohla směřovat k oblasti New Yorku, kde by mohla ohrozit klíčová místa pro zásobování pohonnými hmotami. Ceny ropy se v posledních týdnech po vlně letních ztrát stabilizovaly, zůstávají ale více než polovinu pod maximy z loňského června. Ropný trh se propadal nejprve kvůli silnému růstu těžby v USA spolu s udržováním vysoké produkce kartelu OPEC a v posledních měsících jej srážel ekonomický útlum v Číně.