Ceny ropy stouply až o tři procenta, pomohl slabší dolar

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Wilson via Flickr (CC-BY 2.0)

Ceny ropy na světových trzích se dnes zotavily z dlouhodobých minim a stouply až o tři procenta. Trh podpořil růst zájmu o benzin a naftu v USA, k němuž přispěly výpadky v rafinerské činnosti. Ceny pomohl zvýšit i pokles amerického dolaru, který zlevňuje komodity obchodované v této měně držitelům jiných měn.

Severomořská ropa Brent se během dne propadla až na šestiměsíční minimum 48,24 dolaru za barel, před 19:30 ale přidávala asi tři procenta a pohybovala se kolem 50,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI, jejíž cena byla během dnešního asijského obchodování nejníže za čtyři a půl měsíce, vykazovala ve stejnou dobu růst o téměř dvě procenta na zhruba 44,65 dolaru.

Oba typy ropy v pátek následkem přetlaku nabídky na globálním trhu završily šestý týden ztrát, což znamenalo nejdelší týdenní pokles od přelomu roku.

„Ceny ropy dnes zvyšuje zájem o zpracované ropné produkty,“ uvedl podle agentury Reuters výkonný viceprezident společnosti Powerhouse David Thompson. Během letních měsíců, kdy v USA vrcholí motoristická sezona, trh se zpracovanými ropnými produkty obvykle výrazně roste.