Dolar po špatných datech o zaměstnanosti ve Spojených státech klesá

Dolar, ilustrační foto

Dolar, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Americký dolar po zveřejnění nečekaně špatné zprávy z amerického pracovního trhu prudce klesl, ztráty ale později zmírnil. Zpráva posílila přesvědčení, že americká centrální banka (Fed) v červnu nezvýší úrokové sazby.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, ztratil po zveřejnění neuspokojivé americké statistiky až 0,6 procenta. Kolem 17:00 středoevropského času vykazoval pokles pouze o 0,1 procenta na 93,696 bodu.

Euro k dolaru naposledy přidávalo 0,2 procenta na 1,1424 dolaru poté, co se v úterý k dolaru vyšplhalo na osmiměsíční maximum 1,1616 dolaru. Dolar vůči japonskému jenu ztrácel 0,6 procenta na 106,60 jenu. V úterý vůči jenu sestoupil až na 18měsíční minimum 105,55 jenu, v uplynulých dnech ale oživoval. Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA vytvořila v dubnu zhruba 160 tisíc nových pracovních míst, nejméně za sedm měsíců.

„Pro světový růst to nevěstí moc dobrého,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Charles St-Arnaud ze společnosti Nomura Securities International. „Fed zřejmě nebude moci zvýšit v červnu sazby,“ uvedl také. Fed bude o měnové politice opět jednat 14. a 15. června. Podle obchodníků je nyní zhruba sedmiprocentní šance, že sazby příští měsíc zvedne. Ve čtvrtek tuto šanci viděli na 14 procent, ukázala data Reuters.

Vývoj kurzu dolaru proti euruGraphical visualization of market data.