Evropská centrální banka chce mírnit dopady pandemie utrácením stamiliard eur

Christiane Lagardeová

Christiane Lagardeová Zdroj: reuters

Češi vychází ven se zakrytým obličejem
V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem
V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem
V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem
Madridské letiště bez života
8
Fotogalerie

Ve snaze bojovat proti ekonomickým dopadům koronaviru na ekonomiku eurozóny nakoupí Evropská centrální banka (ECB) finanční aktiva za 750 miliard eur (20,8 bilionu korun).

ECB o tom informovala ve středu pozdě večer po neplánované schůzce Rady guvernérů. Program poběží do konce letošního roku a bude se vztahovat na dluhopisy státního i soukromého sektoru.

"Mimořádné časy vyžadují mimořádná opatření," citovala agentura Reuters šéfku ECB Christine Lagardeovou. "Co se týče našich závazků vůči euru, neexistují hranice. V rámci našeho mandátu jsme odhodláni využít plný potenciál našich nástrojů," uvedla také.

Kvůli pandemii koronaviru, jejímž epicentrem je v současnosti Evropa, se ekonomická aktivita v zemích eurozóny i mimo ně prakticky zastavila a akciové trhy klesají. Tento vývoj podle Reuters může znamenat příchod hluboké ekonomické recese srovnatelné s globální finanční krizí z roku 2008.

Vlády a centrální banky zemí po celém světě kvůli hrozící krizi přišly s velkými plány na podporu ekonomik. ECB minulý týden zavedla nová stimulační opatření proti negativním dopadům koronaviru, trhy tím však neuklidnila, připomíná na svých internetových stránkách britská BBC. Evropská centrální banka se stala terčem kritiky za to, že v porovnání s drastickými opatřeními, které podnikla centrální banka Spojených států (Fed), nedělá dostatečné kroky na podporu ekonomiky zemí platících eurem.