Na podporu českého byznysu by mohl jít až bilion korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Vláda by mohla poskytnout na podporu podnikatelů a firem až jeden bilion korun, uvedl premiér Andrej Babiš. Na přímou pomoc by šlo 100 miliard, na záruky 900 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc posílí program COVID o 10 miliard korun z operačních programů. Tyto peníze jdou na bezúročné půjčky nebo záruky na úvěry pro nejmenší podnikatele. 

Premiér současně vyzval podniky, aby nepropouštěly své pracovníky. „Je důležité, aby zůstali zaměstnáni, i když firma nevyrábí. Samozřejmě děkujeme lidem za to, že není panika ani strach,“ dodal Babiš.

„U přímých podpor uvažujeme o kompenzaci náhrad mezd, odpuštění odvodů, finančních injekcí, kurzarbeitu. Vše rozpracováváme. Nebude to hned, ale jsou to ty směry, kterými chceme jít,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Záruky jsou pak podle něj ve světě velmi častý podpůrný efekt v době krize. Funguje to například tak, že vláda se zaručí za úvěry podniků u komerčních bank. Ty pak mají jistotu, že v případě problémů dostanou peníze zpět.

Havlíček zároveň oznámil, že úřad pošle Českomoravské záruční a rozvojové bance (ČMZRB) dalších deset miliard korun na podporu firem postižených situací kolem koronaviru v rámci prograu COVID. Peníze ministerstvo vezme z operačních programů Evropské unie spadajících pod ministerstvo průmyslu a obchodu.

Program Úvěr COVID na bezúročné půjčky připravilo s ČMZRB ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). V první vlně do něj vláda schválila příspěvek 600 milionů korun, následně schválila další miliardu. Do dneška přitom ČMZRB eviduje žádosti za více než pět miliard korun.

Řadě lidí pomáhá řešit finanční situaci i takzvané ošetřovné. Vláda nakonec chce toto opatření řešit zákonem. Mimořádná schůze Sněmovny v legislativní nouzi by se mohla uskutečnit v úterý. Předseda Sněmovny Radek Vondráček má domluvit celý legislativní proces včetně součinnosti s prezidentem Milošem Zemanem.

Národní dopravce omezí provoz na železnici

České dráhy sníží provoz vlaků o více než 6 procent, odsouhlasila vláda. Omezeny budou expresní linky, podle dopravce jsou nyní málo využívané.

Dění kolem koronaviru sledujte online: