Evropské akcie opět klesají, sráží je i obavy o zdraví bankovního sektoru

Polská burza, ilustrační foto

Polská burza, ilustrační foto Zdroj: euro

Akcie na západoevropských burzách dnes obnovily propad a jejich hlavní indikátor sestoupil až na nejnižší úroveň za dva a půl roku. Dolů je tlačí zejména bankovní a těžařské firmy. Panevropský index FTSEurofirst 300 odepsal 3,68 procenta a uzavřel na hodnotě 1195,76 bodu. Investoři mají obavy o zdraví světové ekonomiky a bankovního sektoru, znepokojují je ale rovněž klesající ceny ropy.

Akcie francouzské banky Société Générale, která je v České republice vlastníkem Komerční banky, spadly o 12,6 procenta na 27,47 eura. Reagovaly tak na čtvrtletní výsledky hospodaření, které zaostaly za očekáváním analytiků. Dolů zamířily také akcie švédských bank, k jejichž propadu přispělo rozhodnutí tamní centrální banky snížit hlavní úrokovou sazbu hlouběji do záporného pásma.

Centrální banky se snižováním úrokových sazeb snaží podpořit hospodářský růst a inflaci. Investoři ale mají obavy z negativního dopadu nízkých úroků na ziskovost komerčních bank. Hlavní index frankfurtské burzy DAX odepsal 2,93 procenta na 8752,87 bodu, index francouzských akcií CAC 40 pak na burze v Paříži klesl o 4,05 procenta a uzavřel na 3896,71.

Vývoj panevropského indexu FTSEurofirst 300Zdroj: euroinvestor.com

Výrazně dnes oslabovaly rovněž akcie těžařského kolosu Rio Tinto, neboť firma se loni kvůli nízkým cenám železné rudy, uhlí a dalších komodit propadla do ztráty. Společnost dnes také oznámila, že upouští od své „progresivní dividendové politiky“, v rámci které se zavazovala, že nebude snižovat roční dividendy.

Index FTSEurofirst 300 ve středu posílil o 1,8 procenta po předchozích sedmi poklesech za sebou. Dnes se propadl až na nejnižší úroveň od srpna 2013. Od začátku tohoto měsíce ztrácí zhruba 11 procent. Dolů dnes zamířily rovněž akciové trhy ve Spojených státech. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, vykazoval v polovině obchodování pokles o zhruba dvě procenta.

Vývoj indexu frankfurtské burzy DAXZdroj: euroinvestor.com