Goldman Sachs: Dolar bude brzy stát stejně jako euro

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Euro oslabuje vůči dolaru už posledních 18 měsíců, definitivně ho do konce roku pod psychologickou hranici hodnoty dolaru může poslat zvýšení úrokových sazeb americkou centrální banku. Přepokládají to alespoň analytici investiční banky Goldman Sachs.

Společná měna se k hodnotě dolaru dostala už na začátku roku po kvantitativním uvolňování Evropské centrální banky (ECB), kterým se snažila dostat eurozónu z deflace. Společná unijní měna následně vůči dolaru během léta opět posilovala.

Měnoví analytici Goldman Sachs očekávají, že za dvanáct měsíců by se euro mělo dostat na hranici 95 amerických centů, do konce roku 2017 na 80 centů. Předpověď vychází z vyhlídek hospodářství eurozóny na stagnaci, zejména v případě francouzské ekonomiky. Její růst by ani v roce 2018 podle nich neměl překonat hranici dvou procent.

Na konci roku se sejde měnový výbor americké centrální banky Fed, od něhož se očekává zvýšení úrokových sazeb, které by mělo dolar dále posílit. V prosinci se také sejde Rada guvernérů ECB. Od evropských centrálních bankéřů se na rozdíl od amerických protějšků očekává snižování úrokových sazeb a rozšíření kvantitativního uvolňování.

Goldman Sachs je ale zatím ve své předpovědi osamocená. Měnový analytik Citigroup Steven Englander ji dokonce označuje za extrémní, píše Die Welt. Podle něj se totiž zmíněné kroky FEDu i Evropské centrální banky v kurzech už projevily a srovnání hodnoty eura a dolaru se proto nedá očekávat.

Ilona Švihlíková: Kvantitativní uvolňování - boj proti deflaci, nebo měnová válka?