Goldman Sachs radí prodávat akcie ČEZ. Ziskům prý zvoní hrana

ČEZ

ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Wall Street chladí investorské nadšení z akcií ČEZ. Legendární zámořská investiční banka Goldman Sachs dnes doporučila klientům, aby se zbavili akcií domácí energetické skupiny. Zatímco doposud bankéři předpokládali, že do roka bude stát u akcií ČEZ cenovka rovných sedmi stokorun, nyní svůj výpočet takřka o dvě stokoruny snížili. ČEZ prý růžová budoucnost nečeká, a to kvůli nízkým cenám proudu i potenciálně nevýhodným akvizicím. Obojí se prý negativně odrazí i v dividendě firmy.

„Goldman Sachs snížil doporučení kvůli horšímu výhledu zisku a dividendě na akcii do roku 2017,“ uvádí analytik Vojtěch Cinert z Fio Banky. Podle analýzy Goldman Sachs může zisk během let 2015 až 2018 klesnout až o třetinu, mimo jiné kvůli nepříznivému vývoji cen elektřiny.

„Během těchto let očekáváme pokles zisku o 2 – 33 procent. Férové ocenění ČEZ vidíme v ročním horizontu na cílové ceně 523 korun. Toto ocenění je nicméně neatraktivní ve srovnání s průměrem celého sektoru,“ uvádí analyza Goldman Sachs.

Analytici z Goldman Sachs se obávají rizikových akvizic. Firma v poslední době kroužila kolem německých aktiv švédského Vattenfallu, či Slovenských elektráren

„Akciím ČEZ nicméně nahrává v rámci regionu i lepší postavení proti polským energetikám, které čelí řádově vyšším politickým rizikům, stejně jako horšímu vývoji lokálních fundamentů, konkrétně většímu poklesu cen elektřiny i uhlí na polském trhu,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Finance.

Pokud jde o akvizice, zámořští analytici z Goldman Sachs se obávají rizikových akvizic. Firma v poslední době kroužila kolem německých aktiv švédského Vattenfallu, či Slovenských elektráren, které patří italské skupině Enel. Prodej části Vattenfallu by prý mohl začít už během září.

Vladimír Johanes: S ČEZ a se státem už nic neplánuji