Grab míří na burzu. Nejrozšířenější taxislužba v Asii bude oceněna rekordní sumou

Alternativní taxislužba Grab

Alternativní taxislužba Grab Zdroj: profimedia.cz

Alternativní taxislužba Grab
Alternativní taxislužba Grab
Alternativní taxislužba Grab
Alternativní taxislužba Grab
Alternativní taxislužba Grab
7
Fotogalerie

Alternativní taxislužba Grab, která je největší v Asii, vstoupí na akciový trh ve Spojených státech. Firma, která se zabývá i rozvozem jídla, se za tímto účelem spojí se společností specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. Transakce tento nejhodnotnější jihoasijský start-up oceňuje na 39,6 miliardy dolarů (přes 865 miliard korun), čímž jde o největší transakci tohoto druhu na světě.

Sloučení s investiční firmou Altimeter Capital zahrnuje i finanční injekci čtyři miliardy dolarů od firem BlackRock, Fidelity International, Janus Henderson Investors, Temasek Holdings a dalších. S akciemi firmy se bude obchodovat na trhu Nasdaq, kde je mnoho firem z odvětví vyspělých technologií.

Grab sídlí v Singapuru a působí v osmi zemích jihovýchodní Asie. Činnost zahájil v roce 2012 v Malajsii a rychle se z něj stal velký podnik, jehož hodnota podle agentury Reuters přesahuje 16 miliard dolarů (347 miliard korun). Mezi aktivity podniku patří i rozvoz jídla a poskytování finančních služeb.

V roce 2018 prodal firmě Grab své aktivity v jihovýchodní Asii americký konkurent Uber. V rámci této transakce Uber získal ve společnosti Grab menšinový podíl.

SPAC, z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies, je prázdná firma založená jen pro účely akvizice. Vydá nejprve akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, zpočátku nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme. V poslední době firem SPAC přibývá rychlým tempem.

Zatím největší transakce s firmou SPAC podtrhuje trend na akciových trzích: firmy SPAC letos pro vstup na burzu v USA dosud od investorů vybraly 99 miliard dolarů, zatímco loni to bylo 83 miliard dolarů.