IEA: Spotřeba ropy poroste až na 104 milionů barelů denně

ropný vrt

ropný vrt Zdroj: Eric Kounce TexasRaiser, wikimedia

Celosvětová spotřeba ropy má do roku 2040 stoupnout na 104 milionů barelů denně z loňských 90 milionů barelů, hlavně kvůli poptávce po pohonných hmotách a petrochemických produktech v rozvíjejících se zemích. K uspokojení tohoto růstu a nahrazení stárnoucích polí budou potřebné investice v objemu zhruba 900 miliard dolarů (20 bilionů korun) ročně. Uvedla to ve výhledu energetického trhu Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

IEA v aktuálním výhledu současně varovala před množstvím nebezpečí, které ohrožují investice a dodávky na trhy. Patří mezi ně politické nepokoje, hlavně v Iráku, či pokles cen ropy. Za poslední čtyři měsíce se cena ropy snížila o zhruba 30 procenta na 82 dolarů za barel, hlavně kvůli rostoucím dodávkám z Blízkého východu a Severní Ameriky. To však ohrožuje rozpočty zemí těžících ropu a ropných firem.

„Pokud ceny zůstanou na této nízké úrovni, může být výsledkem v příštím roce pokles investic do těžby v USA o deset procent, což bude mít dopad na budoucí růst těžby,“ řekl agentuře Reuters hlavní ekonom IEA Fatih Birol.

Vývoj cen ropy


Každý rok milion barelů navíc

Těžba ropy v USA v posledních několika letech rostla ročně o jeden milion barelů denně díky rozmachu těžby z břidlic. Příští rok se má zvýšit o dalších 963 tisíc barelů denně.

Nízké ceny ropy ohrožují i rozvoj projektů v dalších zemích. Norský Statoil a francouzský Total letos odložily rozvoj těžby z břidlic v Kanadě, kde je těžba z místních ložisek finančně velmi náročná. IEA odhaduje, že pokles cen ohrožuje až čtvrtinu projektů.

Problémy by mohly mít i projekty na těžbu z hlubokých vod v Brazílii, které jsou rovněž velmi drahé a složité. Mnoho ropných firem, jako Royal Dutch Shell či ConocoPhillips, minulý měsíc oznámilo, že kvůli udržení ziskovosti v době poklesu cen ropy snižují své kapitálové výdaje.

Aktuální světová produkce ropy


Sankce západu vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi omezily Rusku přístup k novým technologiím a na kapitálové trhy. To podle IEA rovněž vyvolává obavy o budoucí dodávky. Rusko je největším vývozcem ropy na světě.

Poptávka po plynu se má do roku 2040 zvýšit o více než polovinu. To je nejrychlejší růst ze všech fosilních paliv. Riziko přerušení dodávek plynu se však sníží díky globálnímu obchodu se zkapalněným zemním plynem (LNG), dodala IEA.

Ilona Švihlíková: Vysoká a nebezpečná hra Saúdů