Index Nasdaq pokořil historickou hranici 10 tisíc bodů. Dlouho se nad ní ale neudržel

Burza Nasdaq

Burza Nasdaq Zdroj: Reuters

Americký akciový index Nasdaq Composite, jehož součástí jsou technologičtí obři jako Apple, Amazon, Facebook či Microsoft, poprvé v historii prolomil hranici 10 tisíc bodů. Dosažené maximum činilo 10 002,50 bodu. Index se ale na pěticiferné hodnotě udržel jen velmi krátce.

Od začátku letošního roku již index Nasdaq Composite posílil o více než 10 procent. Mezitím index zasáhl hluboký propad v reakci na pandemii koronaviru. 23. března Nasdaq Composite dosáhl dosavadního letošního dna lehce nad 6860 body.

Investoři nyní sázejí na to, že podnikání technologických společností je relativně imunní vůči dopadům koronaviru na ekonomiku a že si tyto firmy nadále udrží silnou ziskovost.

Nasdaq Composite dotáhly k rekordu především akcie Applu a Amazonu, které stanovily svá vlastní historická maxima. Silný růst zaznamenávají i akcie sociální sítě Facebook nebo internetové televize Netflix.

Analytici upozorňují na to, že Nasdaq Composite se nad hranici 10 tisíc bodů dostal relativně rychle. Index byl poprvé zveřejněn v roce 1971 a cesta za pěticifernou hodnotou mu tak netrvala ani 50 let. Pro srovnání - index Dow Jones byl poprvé vypočten v roce 1896 a metu 10 tisíc bodů pokořil v roce 1999.