Indické akcie po loňském růstu ztrácejí dech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Investoři do indických akcií si na konci loňského roku mnuli ruce. Bombajský akciový index Sensex posílil o 30 procent. Pomohlo především drtivé vítězství Nárendry Módího a jeho reformních plánů ve volbách.

Letos však nabral index opačný směr. Investoři, kteří na přelomu roku své zisky nevybrali, jsou na tom dnes hůře než loni v listopadu. Od hodnoty 30 tisíc bodů, kterým se hlavní indický index blížil ještě v prvním letošním čtvrtletí, spadl o deset procent.

Zdá se, že dochází ke korekci loňského přehřátí trhu, kdy měli investoři příliš velké oči. „Očekávání byla vysoká. Letos je index zatím zhruba na nule,“ řekl deníku E15 Paul Milon, analytik banky BNP Paribas.

Vývoj indického akciového indexu SensexVývoj indického akciového indexu Sensex | E15

Indická rupie také již nevypadá tak zářivě jako před půlrokem. Vůči euru posílila loni o 11 procent. Nedávno ale oslabila až na 64 rupií za americký dolar, tedy na dohled historickému minimu 68 rupií, kam indickou měnu přede dvěma lety poslaly plány americké centrální banky ukončit tištění dolarů v rámci kvantitativního uvolňování.

Akciovému trhu uškodil rovněž nedávno vznesený nárok indického ministerstva financí, které se začalo dožadovat daňového doplatku 6,4 miliardy dolarů od mezinárodních investičních firem. To zapříčinilo konec přílivu investic.
Navzdory korekci cen a sporům s úřady si řada analytiků včetně Milona myslí, že indické akcie mají potenciál. Jen je třeba dobře načasovat vstup na trh.

Milon: Indie je na Fed připravena

Konec kvantitativního uvolňování ve Spojených státech přinesl ztráty na indickém akciovém trhu i oslabení rupie. Na zvýšení úrokových sazeb v USA, které se očekává ve druhém pololetí, je Indie lépe připravena, říká Paul Milon, investiční analytik BNP Paribas pro oblast Asie.

Paul MilonPaul Milon | bnp

E15: Jak si aktuálně stojí indický akciový trh?

Indické akcie byly loni na výsluní. Především díky volbám, po kterých měli investoři velká očekávání. Do velké míry právem, protože nový premiér Nárendra Módí měl dobré reference jako předseda vlády státu Gudžarát, který byl nejrychleji rostoucím státem Indie za poslední roky.

E15: Nedávno ale akcie oslabily o více než deset procent. Mají se investoři bát?

Přede dvěma lety měla Indie vysoký schodek běžného účtu a patřila tak k zemím nejvíce postiženým koncem kvantitativního uvolňování ve Spojených státech (říjen 2014 – pozn. aut.). To se projevilo jak poklesem akcií, tak pádem rupie.

E15: Nebyla očekávání od Módího až příliš velká?

Byla. Akciový index MSCI India loni vzrostl o téměř 25 procent. Letos je zatím zhruba na nule.

E15: To se investorům špatně prodává ne?

Loni akciový trh rostl velmi rychle a věříme, že výhled na další roky je pro Indii pozitivní. Díky zrychlující ekonomice v reakci na reformní kroky vlády. Nicméně efekt reforem se projeví po čase. Někteří lidé měli příliš velká očekávání a mysleli si, že se vše stane přes noc.

E15: Dá se říci, že letošní korekce cen indických akcií nabízí investorům příležitost k nákupu?

Řada investorů čekala na korekci už od podzimu. Valuace jsou nyní příznivější. Sentiment může zůstat negativní po další týdny či měsíce. Je samozřejmě těžké načasovat ideální vstup na trh.

E15: Jak si v tomto světle vedou indické firmy?

Oživení ziskovosti chvíli trvá. To jsme viděli na výsledcích za první čtvrtletí. Řada investorů z toho byla zklamaná a to možná přispělo poklesu cen akcií. Během jednoho až dvou let očekáváme návrat růstu zisků na tempo 15 až 20 procent ročně.

E15: Co byste poradil zájemcům o investici do rupie?

Indie je jednou z mála ekonomik, kde se dá na držení hotovosti slušně vydělat. Inflace je lehce nad 5,2 procenta, ale základní úroková sazba centrální banky na 7,25 procenta. Na spořicích účtech můžete v Indii dostat 8,5 procenta, to už je zisk 3,3 procenta.

E15: Je Indie připravená na růst sazeb ve Spojených státech?

Díky vyšším devizovým rezervám, pozitivní reálné úrokové sazbě, nižšímu schodku běžného účtu a stabilnější měně se Indie jeví na takový krok lépe připravená než v minulosti.

E15: Jaký ekonomický růst v Indii očekáváte? Bude rychlejší než v Číně?

Země každých pět let upravují způsob výpočtu HDP. S novou kalkulací se indický růst posunul ze zhruba 5,5 na šest procent. MMF očekává, že Indie poroste tempem 7,5 procenta. Čína má zpomalit na 6,8 procenta. Takže Indie už letos roste rychleji než Čína.