Jaroslav Krejčí: Americké akcie na rekordech, a přesto se dají koupit levněji

Hodnoty akcií obchodovaných na Wall Street se pohybují na historicky rekordních úrovních.

Hodnoty akcií obchodovaných na Wall Street se pohybují na historicky rekordních úrovních. Zdroj: reuters

Hodnota hlavního amerického burzovního indexu S&P 500 vzrostla od konce loňského srpna o zhruba 27 procent, překonala 4400 bodů a dostala se na historicky rekordní úrovně. I přesto se ale aktuálně dají akcie největších amerických korporací koupit levněji, než tomu bylo před rokem.

Průběžně se objevují varování, že se akciový trh v USA přehřívá a tvořící se bublina může dříve či později splasknout. Někteří investiční stratégové proto doporučují hledat akciové investiční příležitosti jinde, například v Evropě či na trzích v rozvíjejících se zemích.

Asi největší mediální pozornost se věnuje varováním britského investora Jeremyho Granthama. „Z pohledu různých ukazatelů je akciový trh dražší než během internetové bubliny v roce 2000,“ prohlásil nedávno Grantham v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Běžně sledovaný ukazatel poměru cen akcií k očekávaným čistým ziskům v příštích 12 měsících (anglicky forward price/earnings ratio či zkráceně forward P/E) však Granthamova slova nepotvrzuje. Naopak ukazuje, že se v USA žádná bublina netvoří a akcie dokonce zlevňují.

Jak je to možné? Důvodem jsou očekávání analytiků ohledně vývoje zisků firem v příštích čtvrtletích. Podle jejich odhadů činí aktuálně hodnota indexu S&P 500 přibližně 21násobek čistých zisků v nadcházejících 12 měsících. Loni na konci srpna to přitom byl 23,6násobek. A dražší byly z pohledu ukazatele forward P/E akcie i na začátku letošního roku.

Důvodem optimismu analytiků je zotavování americké i světové ekonomiky po loňské krizi způsobené pandemií koronaviru. Očekávání navíc nahoru popohánějí i často až překvapivě dobrá čísla o hospodaření firem z indexu S&P 500 v právě probíhající výsledkové sezoně.

Na druhou stranu hodnota ukazatele forward P/E je v porovnání s dlouhodobými průměry nadprůměrná. Podle společnosti FactSet je průměr za posledních deset let 16.

I tak se ale americké akcie nadále zdají pro investory dobrou volbou. Mimo jiné jsou atraktivní díky historicky nízkým úrokovým sazbám. S tím souhlasí i investiční banka Goldman Sachs – ve čtvrtek upravila svůj odhad hodnoty S&P 500 na konci letošního roku ze 4300 na 4700 bodů.