Komerční bance se propadl zisk o téměř 40 procent

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: Martin Pinkas/Euro

V prvním pololetí klesl Komerční bance čistý zisk meziročně o 38,5 procenta na 4,4 miliardy korun. Po očištění o jednorázové položky byl nižší o 37 procent. Celkové výnosy banky poklesly o 6,7 procenta na 15,1 miliardy korun, oznámila banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale.

"Celkově jsou z našeho pohledu zveřejněná čísla zklamáním, a to především kvůli výrazně vyššímu dopadu nižších sazeb na úrokové výnosy oproti očekáváním. Na druhou stranu celoroční výhled zůstává bez výraznější změny a také kvalita úvěrového portfolia se zatím výrazně nehorší," uvedl analytik J&T Bank Milan Lávička. Akcie banky po 10:00 ztrácely zhruba 0,6 procenta a obchodovaly se na pražské burze za 512 korun.

Výsledky byly ovlivněny prudkým zhoršením ekonomické situace v souvislosti s pandemií COVID-19, opatřeními státu na zpomalení jejího šíření, a v této souvislosti také oslabením spotřebitelské a podnikatelské důvěry.

Provozní náklady Komerční bance stouply v prvním pololetí na osm miliard korun, což představovalo nárůst o více než tři procenta. Růst nákladů byl způsoben zejména zvýšeným příspěvkem do Fondu pro řešení krize, uvádí banka. Vyšší byla také amortizace, což souviselo s investicemi do digitalizace služeb a provozu.

"KB také zaúčtovala restrukturační rezervu na náklady spojené se zrychlením transformace na základě zkušenosti z epidemie COVID-19," uvádí zpráva firmy.

Úvěry klientům Komerční banky vzrostly za prvních šest měsíců letošního roku o téměř pět procent na 676,3 miliardy korun. Vklady klientů stouply meziročně o 7,1 procenta na 898,4 miliardy korun. Bance klesl počet klientů meziročně o pět tisíc na 1,657 milionu. 

Vlastník Komerční banky má další čtvrtletní ztrátu

Société Générale se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty 1,26 miliardy eur (33,1 miliardy korun). Na vině jsou zejména odpisy v obchodní divizi, kterou se banka snaží restrukturalizovat, a posílení rezerv na ztrátové úvěry. Se ztrátou banka hospodařila už druhé čtvrtletí za sebou. Ve druhém čtvrtletí loni vykázala zisk 1,05 miliardy eur.