Kupec doutníkového byznysu kolem legend včetně Cohiby je napojen na kasina v Macau

Doutník, ilustrační foto.

Doutník, ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Kubánský závod na výrobu doutníků.
Macao, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Kouř tajemství se vznáší nad novým majitelem bývalé luxusní doutníkové odnože společnosti Imperial Brands, což zahrnuje rovněž poloviční podíl v kubánském oficiálním exportérovi Habanos (součást státní tabákové firmy Cubatabaco). Tento podnik vlastní i licenci na prodej ikonických značek doutníků Cohiba, Montecristo a Romeo y Julieta. Nyní se ukazuje, že přinejmenším část skupiny nových investorů je napojena na byznysmena, který podniká v jedné z největších světových zón hazardu.

Kupcem se stala hongkongská společnost Allied Cigar, která získala zmíněný doutníkový byznys mimo USA za zhruba miliardu eur (okolo 27,5 miliardy korun). Imperial Brand přitom neuvedla k prodeji žádné detaily. Management firmy jen v oznámení poznamenal, že investoři jsou „správnými dlouhodobými vlastníky“.

Privátní společnost Allied Cigar je však podle agentury Bloomberg personálně propojena ze společností SunCity Group Holdings, což je veřejně obchodovaná společnost navázaná na hazardní průmysl v Macau. Její činnost spočívá ve vábení bohatých hráčů z Číny do kasin v Macau, zároveň pro hazardní hráče s naditou peněženkou zajišťuje speciální příležitosti – hazardní hry s vysokými vklady.

Obchodní rejstřík v Hongkongu ukazuje podle Bloombergu to, že členem představenstva Allied Cigar je Chiu King-yan, který je zároveň finančním ředitelem SunCity Group Holdings. Imperial Brands odmítla zjištění agentury komentovat. Představitel SunCity pak uvedl, že Allied Cigar není propojena se SunCity Group. Na druhou stranu zamítl žádost Bloombergu o rozhovor s finančním ředitelem.

Chiu je kromě postu v SunCity rovněž výkonným ředitelem Summit Ascent Holdings, což je hongkongská firma provozující hotelový a kasinový komplex Tigre de Cristal v ruském Vladivostoku. SunCity je většinovým akcionářem v Summit Ascent. Obě firmy kontroluje Alvin Chau, který kromě hazardu podniká v řadě odvětví od zábavy až po cestovní ruch.

U takto velkých transakcí je podle agentury nezvyklé, aby se tajila identita investorů. Možným vysvětlením je to, že se prodával podíl ve firmě, jež byla společným podnikem s Kubou, kterou tíží americké sankce. Ty výrazně omezují až znemožňují možnost podnikat zároveň na kubánském a americkém trhu.