Nejistota ohledně transakce s PPF sráží akcie CME

Akcie televizní skupiny CME jdou proti proudu. Za poslední měsíc se propadly.

Akcie televizní skupiny CME jdou proti proudu. Za poslední měsíc se propadly. Zdroj: CME

Akcie televizní skupiny Central Europe Media Enterprises (CME) zamířily v posledních týdnech směrem dolů, přestože stále oficiálně platí nabídka skupiny PPF na převzetí akcií CME za 4,58 dolaru. Dopadá na ně totiž nejistota, kterou zmíněná nabídka od loňského října stihla vyvolat.

Za jeden měsíc se akcie propadly o zhruba deset procent ze čtyř dolarů na 3,62 dolaru. Americké trhy přitom zažívají v posledních týdnech svižný růst. Minulý týden byly akcie CME, která kontroluje i tuzemskou televizi Nova, na pražské burze dokonce nejvíce klesajícím titulem, když ztratily 5,8 procenta ze své hodnoty.

„Nelze vyloučit, že někteří účastníci trhu mohou spekulovat opětovně na možnost nedokončení transakce s PPF především po posledních výsledcích PPF Financial Holding,“ komentoval vývoj analytik J&T Banky Milan Vaníček. Zisk finanční odnože skupiny PPF se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 95 procent na devět milionů eur, o čemž jako první informoval deník E15.

Ostatně transakci se skupinou PPF zmiňuje jako jeden z důvodů pro změnu výhledu na bonitu společnosti CME ze stabilního na negativní rovněž ratingová agentura Moody´s. „Společnost je stále v procesu převzetí ze strany PPF Group v transakci, která pravděpodobně zvýší zadlužení CME,“ uvedl analytik agentury Victor Garcia a dodal: „Nicméně je zde celá řada neznámých, včetně toho, zda transakce získá veškerá potřebná povolení, jak zadlužená bude CME po skončení transakce a jaké bude strategické směřování společnosti pod kontrolou PPF.“

Skutečností je, že Kellnerova skupina stále nemá všechna potřebná razítka od všech regulátorů. „Ve věci akvizice CME skupinou PPF stále běží prenotifikační část řízení u Evropské komise. Prodloužení tohoto procesu způsobila také opatření související s pandemií koronaviru Covid 19,“ říká mluvčí skupiny PPF Zuzana Migdalová.

V poslední době navíc spadla pod stůl celá řada transakcí na celém světě. Mezi nejznámější patří například zrušení prodeje značky Victoria’s Secret spadající pod firm L Brands do rukou investiční skupiny Sycamore Partners, americký Xerox zrušil nepřátelskou nabídku převzetí na společnost HP a nejasnosti se vznášejí i nad obří transakcí v oblasti luxusu, kdy by impérium LVMH mělo převzít klenotnictví Tiffany.

Důvodem zrušených transakcí byla cena. Na otázku, zda skupina PPF rovněž nevyjednává o ceně, Migdalová neodpověděla. „Skupina PPF je investor, který je hodně citlivý na cenu. CME je však jedním z těch zajímavějších aktiv. Nemuseli by proto tlačit na cenu, což by v jiném případě udělali,“ dodává hlavní analytik České spořitelny Petr Bártek.