Obavy o vývoj v Číně srazily evropské akcie. Ztrácí i jiné trhy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

Západoevropské akciové trhy dnes v obavách o globální ekonomiku prudce klesly a jejich přední index utrpěl nejhlubší týdenní ztrátu v letošním roce. Evropské burzy srazily obavy o hospodářský vývoj v Číně, odkud dnes přišly další nepříznivé zprávy.

Širší západoevropský index FTSEurofirst 300 uzavíral poklesem o 3,1 procenta na 1431,56 bodu a za týden se propadl o téměř sedm procent. Už minulý týden odepsal tři procenta. Index londýnské burzy FTSE 100 klesl o 2,8 procenta a za týden ztratil přes pět procent, nejvíce od prosince.

Světové akciové trhy dnes zasáhly údaje, podle nichž aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za šest a půl roku. Čínské akciové indexy kvůli tomu klesly o více než čtyři procenta a za celý týden ztratily téměř 12 procent.

Vývoj indexu FTSEurofirst za poslední rok:

Hlavní index burzy v Tokiu se propadl o tři procenta na minimum od letošního května a za celý týden odepsal 5,3 procenta, nejvíce od loňského dubna. Americké akcie ztrácely v první polovině obchodování až dvě procenta.

Světové akcie dnes zaznamenávají nejvýraznější pokles tohoto roku. Světový index MSCI ztrácel ke konci odpoledne asi 1,6 procenta.

„Do cen evropských akcií už investoři zahrnuli řadu dobrých zpráv, a k vyvolání strachu o globální ekonomiku stačí málo,“ řekl agentuře Reuters Chris Faulkner-MacDonagh z britské společnosti Standard Life Investments. Trhy také dál sledují vývoj v Řecku, které se po čtvrteční demisi vlády premiéra Alexise Tsiprase začalo chystat na letos již druhé předčasné parlamentní volby.