Očekávání dohody o snížení těžby ropy dostalo Brent k 35 dolarům za barel

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: CTK

Světové ceny ropy pokračují v růstu a dostaly se znovu k blízkosti 35 dolarů za barel. Ropný trh táhnou vzhůru vyhlídky na možnou dohodu velkých producentských zemí o omezení těžby. Dohoda by snížila vysoké přebytky, pod jejichž tíhou ceny za poslední rok a půl ztratily asi 70 procent.

Cena severomořské ropy Brent stoupla kolem čtvrté hodiny středoevropského času o 2,5 procenta na 34,80 dolaru za barel; ve čtvrtek vystoupil Brent až na 35,84 dolaru, nejvýše od 6. ledna, později ale klesla. Americká ropa WTI posílila podobným tempem na 34,15 dolaru. Ceny jsou již zhruba 25 procent nad téměř 13letými minimy z minulého týdne.

Vývoj cen ropy Brent:

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ve čtvrtek uvedl, že Saudská Arábie přišla s návrhem, aby těžařské země snížily produkci ropy až o pět procent. Novak uvedl, že Moskva je na setkání se členy OPEC připravena. Dnes ruský mistr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že navštíví Spojené arabské emiráty a Omán a bude tam diskutovat o ropném trhu.

„Považujeme sice takový výsledek za nepravděpodobný, omezení produkce o pět procent jen Saúdskou Arábií a Ruskem by ale stačilo dostat trh blízko k rovnováze,“ uvedla podle agentury Reuters finanční společnost Jefferies. Odpoledne ceny ropy zrychlily růst po zprávě o zpomalení růstu americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí. Na trhu to zvýšilo očekávání, že centrální banka USA bude v dalším zvyšování úroků postupovat pomaleji.

Vývoj ceny ropy WTI: