PX zakončil týden růstem, celkem ale oslabil o deset procent

PX

PX

Pražský akciový trh v závěru týdne zakončil obchodování mírným růstem. Hlavní index PX dnes přidal 0,13 procenta na 988,7 bodu. Celkově ale pražská burza v 32. týdnu opět výrazně oslabila, PX ztratil 9,5 procenta. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry technologické firmy KIT Digital. Nejvýrazněji ztratily akcie Komerční banky, jež přišly o 16 procent hodnoty. V předchozím týdnu index PX ubral více než sedm procent.

„Druhý srpnový týden se od toho prvního nelišil v propadech, naopak rozdílný byl v nejednoznačnosti pohybu. Mohutné propady střídaly výrazné obraty, a to v rámci mezidenního obchodování. Asi nejlepším přirovnáním k obchodování na burze by mohla být jízda na horské dráze,“ popsal vývoj na akciovém trhu analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Vysoká roztěkanost kurzů byla podle něj podpořena nejdříve víkendovým snížením ratingu USA a dále spekulacemi ohledně ratingu Francie. V průběhu týdne se investoři zaměřili především na banky, kdy hlavně ty francouzské byly výrazně pod tlakem, především Société Générale. Vedle řady spekulací se důvodem staly obavy ze snížení likvidity na mezibankovním trhu, což naznačuje vyšší objem krátkodobého financování z Evropské centrální banky, dodal.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla KIT Digital, která posílila o devět procent na 178 korun. Pomohly jí dobré výsledky hospodaření. Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Komerční banka, která ztratila 15,8 procenta na 2999 korun. Banku dolů stáhly především problémy evropských bank na čele s mateřskou Société Générale, upozornil Sklenář.

Vývoj indexu PX za poslední rok

PXPX|E15

„Příští týden očekáváme, že dále bude pokračovat velmi rozkolísané obchodování, ale předpokládáme, že by se již měla lehce stabilizovat jeho intenzita,“ odhadl Sklenář. Bude se podle něj zejména čekat na oznámení ECB o tom, v jakém objemu provedla intervenci italských a španělských dluhopisů, a důležité budou i další komentáře banky, protože část členů s tímto krokem nesouhlasilo.