Ropa dál zlevňuje, její cena spadla na letošní minima

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Světové ceny ropy pokračují v poklesu a oba druhy termínově obchodované ropy sestoupily na nová minima od prvních měsíců tohoto roku. Trh nadále podkopává globální přebytek nabídky nad poptávkou a také absence známek oslabování produkce.

Severomořská ropa Brent ke konci obchodování sestoupila až na nové šestiměsíční minimum 48,88 dolaru za barel a proti středečnímu závěru ztrácela 1,3 procenta. Americká lehká ropa WTI oslabila o zhruba dvě procenta na 44,20 dolaru, minimum za čtyři a půl měsíce. Oba typy od počátku července ztrácejí přes 20 procent.

„Ceny se zřejmě budou stabilizovat nebo dál klesat,“ řekl agentuře Reuters analytik Commerzbank Carsten Fritsch. „Na trhu převládá názor, že převis nabídky přetrvá delší dobu,“ dodal.

Trh ve středu nijak nepodpořily údaje, podle nichž zásoby ropy v USA minulý týden výrazně klesly. Nečekaně totiž stouply zásoby benzinu, což může být podle analytiků první známkou útlumu poptávky po pohonných hmotách v USA v poslední části motoristické sezony.

Ropu srážel v posledních týdnech prohlubující se přebytek globální nabídky nad poptávkou v situaci dalšího oslabování čínské ekonomiky. Těžba ropy v členských zemích kartelu OPEC v červenci stoupla na sedmileté maximum nad 32 milionů barelů denně. Převis nabídky by se měl v příštích měsících ještě zvýšit, protože po předpokládaném zrušení západních sankcí by na trh měly dorazit dodávky íránské ropy.

Ceny ropy Brent