Ropa dál ztrácí, cena Brentu sestoupila pod 66 dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Adam Cohn via Flickr

Světové ceny ropy dnes dál klesají a severomořská ropa Brent sestoupila pod 66 dolarů za barel. Trh v posledních dnech znovu oslabuje rostoucí převis nabídky, který tak zvyšuje zásoby suroviny v celém světě.

Brent kolem 15:35 našeho času ztrácel zhruba 90 centů na zhruba 65,80 dolaru za barel a je asi čtyři dolary pod letošním maximem, na němž byl minulý týden. Americká lehká ropa WTI se pohybovala kolem 58,80 dolaru se ztrátou 1,10 dolaru.

Do minulého týdne se ceny ropy zotavovaly ze zimních šestiletých minim, podle analytiků byl ale vzestup cen z posledních týdnů přílišný a nyní nastává jeho korekce. „Ve vzduchu je cítit změna nálady,“ řekl agentuře Reuters Eugen Weinberg, který řídí komoditní výzkum v německé Commerzbank. „Vypadá to, jako by zotavování cen pomalu docházel dech,“ dodal.

Nabídka nad poptávkou

Nabídka ropy nadále převyšuje poptávku, potvrdily údaje z tohoto týdne. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhadla, že ropný kartel OPEC těží celkově o nejméně dva miliony barelů denně více, než je zapotřebí. To zvyšuje zásoby v řadě oblastí světa. Podle údajů amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) rostou světové zásoby ropy v tomto čtvrtletí tempem 1,95 milionu barelů denně a budou se zvyšovat nejméně do konce příštího roku.

Poptávka po ropě by se měla ve druhém pololetí tohoto roku zvednout. Podle analytiků je ale přebytek dodávek tak velký, že bez velkého nečekaného výpadku produkce se žádný nedostatek na trhu v dohledné době nedá čekat. „Domníváme se, že ceny ropy budou ve zbytku roku spíše klesat než růst,“ řekl Thomas Pugh ze společnosti Capital Economics.