Pobaltské burzy premianty. Do předkrizové kondice se vracejí nejrychleji v Evropě

Sídlo burzy ve Vilniusu

Sídlo burzy ve Vilniusu Zdroj: Nasdaq Baltic

Akciový index, ilustrační foto
Tallin, Estonsko
Riga, Lotyšsko
4
Fotogalerie

První evropské burzy se nesměle vracejí do své kondice před koronavirovou pandemií. Primát drží parket v Lotyšsku, kde si tamní akciový index OMX Riga sáhl v polovině týdne na svou úroveň z počátku letošního února. To se zatím žádné kontinentální burze nepodařilo. 

Nedaleko od svých úrovní z počátku února, kdy Evropa ještě ležela stranou pandemie, je i sousední Litva. Pobaltí má nad zbytkem Evropy výrazný náskok, ostatní kontinentální trhy se z krize zdaleka nevzpamatovaly a v průměru jsou jejich akcie zhruba o pětinu lacinější.

„Hlavním důvodem je zřejmě malá velikost tamních trhů, což se promítá do menšího zájmu zahraničních investorů o tyto burzy,“ říká portfolio manažer Consequ Martin Pavlík s tím, že menší provázanost s přespolním kapitálem nahrává během krizí relativní stabilitě těchto trhů. „Koronavirus se v pobaltských zemích navíc nepodepsal tak výrazně na zpomalení ekonomiky,“ dodává i ekonom J&T Banky Petr Sklenář. 

Litevský průmysl oslabil například během března oproti loňsku jen o půldruhého procenta. „V Německu stejný ukazatel v březnu meziročně propadl téměř devětkrát silněji,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Zatímco pak unijní ekonomiky během prvního čtvrtletí oproti loňsku propadly o 2,6 procenta, lotyšská ekonomika ztratila jen půldruhého procenta, a Litva dokonce o 2,5 procenta vzrostla. 

Pobaltské země patří podle dat Worldometers.info k zemím s podprůměrným podílem populace nakaženým koronavirem. Čísla v řádu vyšších stovek potvrzených případů na milion lidí v zemi odpovídají třeba situaci v Česku. Pražská burza ovšem i tak oproti únoru ztrácí kolem osmnácti procent. „V Litvě a v Lotyšsku rovněž v době koronakrize naskočili do akciových investic v poměrně masivní míře drobní investoři,“ dodává ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Nejhorší pandemické burzovní skóre má z pobaltských zemí s třináctiprocentním propadem akciový trh v Estonsku, i to je však na evropské burzovní mapě nadprůměrný výsledek. 

Z lídrů evropských ekonomik je nejblíže své předpandemické tržní kondici Německo, kde index DAX po počátečním třetinovém propadu v současnosti oproti předkrizovému stavu kolem patnácti procent. Na evropském výkonnostním chvostu je naopak s více jak čtvrtinovým propadem italská burza, nejhůře zasažená burza ve španělském Madridu je pak oproti únoru stále zhruba o třetinu níže.